Aktuálne: Menej sladké džemy a extradžemy
Od
februára t.r. budú na pultoch slovenské džemy a extradžemy s nižším
množstvom cukru ako doteraz. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja
vidieka SR (MPRV SR) vyjednalo pre slovenských producentov výnimku
u Európskej komisie.
Legislatíva EÚ totiž doteraz vyžadovala podiel celkového
obsahu cukru džemov najmenej 60%. Slovenskí výrobcovia ale môžu vyrábať džem
s podielom od 52% cukru. Podľa novej vyhlášky o ovocných džemoch,
rôsoloch, marmeládach a sladenom gaštanovom pyré, klesne v slovenských
džemoch a extradžemoch podiel celkového obsahu cukru až o 8
%. Vyhláška nadobudla platnosť 1. februára 2017.Spotrebitelia nájdu tieto výrobky na pultoch predajní pod označením „džem menej sladký“ a „extradžem menej sladký“. Naďalej ale platí, že na pultoch sa budú predávať aj džemy a extradžemy s obsahom cukru 60% a viac. Aj tu stále platí, aby sme pozorne čítali etikety kupovaných produktov a nerozhodovali sa len podľa grafického zobrazenia ovocia na obaloch.