Radíme: Zázračné účinky včelieho
peľu
Na jar niektorých ľudí čaká obdobie kýchania, červených očí a problémov s dýchaním, za ktoré môže aj peľ. Ibaže samotný peľ alergiu nespôsobuje - môže však obsahovať látky, na ktoré organizmus reaguje alergicky.
Na jar niektorých ľudí čaká obdobie kýchania, červených očí a problémov s dýchaním, za ktoré môže aj peľ. Ibaže samotný peľ alergiu nespôsobuje - môže však obsahovať látky, na ktoré organizmus reaguje alergicky.
Peľové zrná sú tu milióny rokov.
A keby sme vedeli stráviť ich tuhý obal, zrejme
by sme sa nimi vo veľkom živili, pretože sú doslova superpotravina. Veď 100
gramov včelieho peľu sa obsahom všetkých dobrých látok a živín vyrovná pol
kilu hovädzieho mäsa alebo siedmim vajíčkam! Preto by sme mali byť vďační
včelám, ktoré ich v úľoch premieňajú na potravu. V plástoch totiž prebiehajú
procesy, počas ktorých peľové zrná fermentujú, ich obal sa naruší a cesta
k bohatému obsahu sa otvorí! Včelí peľ je kráľ antioxidantov: obsahuje
prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky,
vitamíny, proteíny. Je to unikátny koktail živín, ktorý sa využíva v zdravej
strave, ale aj vo farmaceutickom či kozmetickom priemysle, pretože v sebe
naozaj ukrýva zdravie, mladosť aj krásu.
V bežnom živote využívame
peľ najmä na osladenie si života. Pár kvapiek medu pomôže rýchlejšie zahojiť
ranu a zabráni aj prípadnému zápalu. Čo robíte, keď máte popraskané pery
alebo úplne vysušené ruky? Aj vtedy je med efektívnym pomocníkom, ktorý pracuje
rýchlo a na prírodnej báze. A určite ste už počuli o medovej
masáži, ktorá zvonku telu pomôže tým, že hydratuje a zvláčňuje pokožku
a zároveň pomáha zvnútra odbúravať toxíny, ktoré vďaka medu dostaneme von
cez póry. Unikátnou stránkou včelieho peľu je aj to, že sa nedá vyrobiť
synteticky! Vo Švajčiarsku teraz prišli na spôsob, ako narušiť odolný obal
peľového zrnka a jeho obsah stopercentne využiť. Vyrába sa z neho napríklad
výživový doplnok, ktorý pomáha ženám zvládnuť nie vždy ľahké obdobie
klimaktéria. „Plazmatický extrakt z peľového zrna obsahuje okrem iného
L-tryptofán, ktorý sa v tele zmení na serotonín – jeho nedostatok môže
napríklad za výkyvy nálad, podráždenosť, depresie, poruchy termoregulácie.
Serotonín v organizme metabolizuje na melatonín, ktorý je dôležitý pre náš
spánok. Práve melatonín môže zmierniť návaly tepla a potenie, navodiť dobrú
náladu, potlačiť depresie a zlepšiť spanie“, vysvetľuje MUDr. Jozef Španka.