Aj pri nákupe ovocia a zeleniny uprednostňujeme
kvalitu. Užitočné tipy poradia, ako si vybrať zo širokej ponuky.
Väčšina ľudí sa pri kúpe
zeleniny a ovocia rozhoduje predovšetkým zrakom. Vybrané kúsky by mali byť
pekné na pohľad, bez kazov a nemali by byť otlčené. Dôležitým faktorom je
vôňa, pričom najlepšie voňajú spravidla tie druhy, ktoré sú tzv. lokálne.
Vedeli ste napríklad o tom, že zatiaľ čo paradajka zo Španielska
k nám cestuje 4-5 dní, paradajka zo Slovenska označená ako Slovenská farma sa na pultoch
ocitne najneskôr 24 hodín po zbere?
Existuje zelenina, ktorá
má byť tvrdá. Ide o predovšetkým o zemiaky, koreňovú zeleninu, uhorky
– napríklad taká špargľa by sa mala pri ohnutí zlomiť. Z ovocia
spomeňme napríklad jablká. Naopak, mäkšie by mali byť slivky, marhule,
nektárinky či broskyne. Nie je potrebné vyťahovať kúsky zo spodku debničky.
Naopak, môžete ich pomliaždiť.
Človek by mal konzumovať
predovšetkým tie potraviny, ktoré sa urodia v danom regióne. Samozrejme,
niečo iné je prospešné pre Gréka, Juhoafričana alebo Slováka. Lokálne ovocie
a zelenina majú preukázateľne pozitívny vplyv na trávenie a imunitu.
Pokiaľ musia cestovať z iných krajín platí, že čím dlhšiu vzdialenosť
prekonajú, o to majú nižšiu nutričnú hodnotu. Okrem toho vieme, čo jeme
a podporujeme našich farmárov.
Samozrejme, aj skladovanie
potravín v domácom prostredí má výrazný vplyv na ich čerstvosť a chuť.
Ovocie má rado teplo a voľné uskladnenie s prístupom vzduchu.
Zelenina sa však poteší nižšej teplote. Ale pozor na paradajky! Keď ich dáme do
chladničky, stratia svoju príznačnú vôňu.