Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Netreba však
podceňovať bezpečnosť. Aj malý požiar môže v dôsledku zlých
poveternostných podmienok alebo vysokých horúčav narásť do nepredstaviteľných
rozmerov.
Podľa odborníka Milana Ivaniča pri
každom grilovaní a v prípade každého grilu platia dve pravidlá –
odstránenie všetkých horľavých materiálov a predmetov z okolia grilu
a čistota samotného grilu. Prevencia a obozretnosť je veľmi dôležitá.
Keďže existuje viacero druhov grilov, je vhodné vedieť, ako sa správne zachovať
v prípade vzniku požiaru pri jednotlivých druhoch. „Pri elektrických griloch je potrebné myslieť na to, že je zapojený
v elektrickej sieti. V prvom rade je preto potrebné vytiahnuť kábel
zo siete, ak nám to rozsah požiaru umožňuje. Keď je kábel vytiahnutý
z elektrickej zásuvky, pokúsime sa plameň uhasiť vodou", radí M.
Ivanič. Ak by sa nepodarilo vybrať kábel zo siete, zariadenie pod elektrickým
prúdom musíme hasiť výhradne práškovým alebo snehovým hasiacim prístrojom. V prípade
požiaru prenosného grilu je najbezpečnejšou alternatívou taký, ktorý má
uzatvárateľné veko. Nebezpečenstvu tak možno predísť jeho priklopením a
udusením ohňa. Čo sa týka záhradných grilov na drevo alebo uhlie, v tomto
prípade je možné hasiť všetkými spôsobmi, či už vodou alebo hasiacim
prístrojom.
Pri akomkoľvek grilovaní sa
neodporúča odbiehať od grilu, ale mať ho stále na očiach, aby sme
v prípade vzniknutého incidentu vedeli okamžite a pohotovo reagovať.
Povolené je grilovať len na vopred vyhradených miestach. „Neodporúča sa grilovať v čase horúceho počasia, kedy vzrastá
možnosť vzniku požiaru, ani v počas silného vetra, ktorý nám môže oheň
rozfúkať. V prípade nevhodných podmienok, ktoré sa môžu vzhľadom na danú
lokalitu líšiť, príslušné štátne orgány vyhlasujú zákaz zakladania ohňa. Po
ukončení grilovania v prírode treba dbať na dôsledné uhasenie ohňa
a z miesta odísť, až keď sme si úplne istí, že je oheň uhasený,
nezostal tlieť a nemôže opätovne vzbĺknuť", uzavrel M. Ivanič.