Vyjednávači
Rady a Európskeho parlamentu za účasti Európskej komisie dospeli k politickej
dohode o nových pravidlách výroby a označovania liehovín a tiež registrácie a
ochrany liehovín s chráneným zemepisným označením.
Dohoda predstavuje záruku,
že liehoviny v celej EÚ budú jasnejšie a jednotne označované. Vytvorenie
registra kontrolných orgánov členských štátov tiež uľahčí prácu vnútroštátnych
orgánov dozoru, aby sa k spotrebiteľom dostávali originálne výrobky. Liehoviny
s chráneným zemepisným označením, akými sú napríklad Koňak, Irish Cream, Genever
alebo Ouzo budú taktiež lepšie chránené proti zneužitiu ich prísad a proti
registrácii podobných ochranných známok.
Hlavné prínosy nového
nariadenia:
-
objasnenie
pravidiel výroby a označovania pre väčšinu kategórií liehovín, vrátane
vymedzenia maximálnych limitov sladenia pre niekoľko kategórií na úrovni EÚ,
-
zlepšenie
pravidiel označovania, ktoré sa uplatňujú v prípade, že sa lieh kombinuje s
inými výrobkami vrátane iných liehovín;
-
vytvorenie
registra kontrolných orgánov členských štátov;
-
zvýšenú
ochranu zemepisných označení: ak sa používajú ako zložky, keď sú v rozpore s
ochrannými známkami a tiež s tovarom v tranzite na území EÚ;
-
ďalšie
zjednodušenie postupov so zemepisným označením: kontrola Európskej komisie,
ktorá sa zameria len na prvky európskeho významu, jasnejšie definície zmien a
doplnení na vnútroštátnej úrovni a na úrovni EÚ, plne rešpektujúc zásadu
subsidiarity, aj skrátenie lehoty na vybavovanie žiadostí.