Chlad síce pomáha uchovať potraviny dlhšie čerstvé, ale aj pri ich skladovaní v chladničke sa oplatí dodržiavať zopár pravidiel. Dokonca existujú výnimky, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nelogické, ale fungujú.
BYLINKY: Ideálne je mať bylinky vždy čerstvé v kvetináči a jednoducho si z nich len odstrihnúť, keď ich potrebujeme. Často si ich ale kupujeme v trsoch či v škatuľkách. Rozmarín a tymian sa odporúča umyť, zatočiť do papierovej utierky a odložiť do chladničky. Čerstvá bazalku však absorbuje pachy chladničky a lepšie jej bude v nádobe s vodou.
HORČICA: Všetky horčice obsahujú semienka, ocot a soľ a celkovo im príliš nesvedčia teploty nad 20 stupňov. Vtedy sa už môžu zraziť, strácajú farbu a „francúzsku chuť“, špeciálne to platí pre Dijónsku horčicu. Preto je najlepšie uchovávať ich po otvorení v dvierkach chladničky a spotrebovať do troch mesiacov.
HROZNO: Bobuľky hrozna patria medzi potraviny, ktoré je ozaj dobré držať v chlade. Hrozno pred skladovaním určite neumývajte, inak by splesnivelo. V chladničke ho umiestnite dozadu, kde je chladnejšie a ďalej od aromatických potravín. V pôvodnom balení vydrží až tri týždne. Pár bobuliek môžete aj zamraziť – poslúži, ak si chcete robiť populárne smoothie.
CITRÓN, POMARANČ A LIMETKA: Citrusy sú špecifické, môžu sa skladovať pri izbovej teplote aj v chladničke - tu vydržia až 4-krát dlhšie. Citrusové plody sa totiž začnú pomaličky vysušovať hneď po odtrhnutí zo stromu a skladovanie v chlade im len prospeje. Odborníci na pestovanie citrusov odporúčajú najprv ich dať do chladničky a tesne pred konzumáciou vybrať von, aby sa ohriali na izbovú teplotu, budú tak chutnejšie a šťavnatejšie.
RASTLINNÉ MLIEKA: Sójové, ryžové, mandľové, makové, ovsené či kokosové sú náhradou pre tých, ktorí nemôžu konzumovať klasické mlieko. Aj keď to nie sú mliečne výrobky, po otvorení sa odporúča dať ich do chladničky (do otvorenia to nie je potrebné). Ideálne teplota na skladovanie je 7 stupňov, vypiť by sme ich mali do 7 dní od otvorenia. To isté platí aj pri mliekach, ktoré si vyrobíme sami, tieto môžeme dať do chladničky hneď po ich príprave.
CHLIEB: Skladovanie pekárenských výrobkov, špeciálne chleba, je často diskutovanou témou. Jeden tábor zastáva názor, že chlieb sa najlepšie cíti pri izbovej teplote v chlebníku a že jeho schladením naberie vlhkosť a stratí chuť. Druhá skupina tvrdí, že skladovanie v chladničke predĺži jeho trvanlivosť. Toto možno platí pri bezlepkových výrobkoch, ktoré sú balené vákuovo a im chlad naozaj prospieva, lebo sa správajú inak ako klasický chlebík. Kompromisom je nechať chlieb v chlebníku, no maximálne deň-dva, inak sa už v ňom začnú rozmnožovať plesne. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť pekárenských výrobkov, dajte ich do látkového vrecka a vložte do mrazničky. Po rozmrazení budú mať vlastnosti presne ako čerstvý chlieb. Pozor, nezmrazujte ich za tepla!
AVOKÁDO A BANÁNY: Tieto dve zdanlivo nesúvisiace potraviny majú jednu vec spoločnú. Kým nedozrejú, najlepšie sa cítia uložené voľne v kuchyni. Ak sú banány príliš zelené, vložte ich do hnedej papierovej tašky a pridajte jabĺčko alebo paradajku, urýchli to proces zretia. Akonáhle sú zrelé – avokádo mäkké na povrchu a banány krásne žlté – vložte ich do chladničky. Spomalíte tým ich nadmerné prezretie a sú dlhšie vhodné na konzumáciu. Zábavným tipom je, položiť zrelý banán k nezrelému avokádu. V banáne sa proces zretia spomalí, kým avokádo dozreje vďaka banánu skôr.
ZEMIAKY: Chladné miesto im robí dobre, napríklad taká pivnica alebo suchý balkón. Najlepšie ak budú v kartónovej škatuli, drevenej debničke, papierovej taške, alebo v košíku. Chladnička by im dala čudnú nasladlú chuť a mohli by ľahšie zhniť.
PARADAJKY: Podobne ako zemiaky sú na tom aj paradajky. Vedecky bolo preukázané, že ak ich uskladníte v teplote pod 12 stupňov, schladí sa aj ich schopnosť „voňať“ a prídu o svoju sladkú chuť. Nechajte ich preto v košíku na mieste bez priameho slnečného žiarenia.
SÓDA BIKARBÓNA: Jedlá sóda je definitívne jednou z vecí, ktoré by sme mali mať v chladničke. Má totiž superabsorbčné vlastnosti a dokáže pohltiť všetky nepríjemné pachy, ktoré chladnička z času na čas ponúka. Nasypte na tanierik, dajte na poličku a po dvoch dňoch spolu s ňou odstránite aj akýkoľvek zápach, ktorý v chladničke bol.
BYLINKY: Ideálne je mať bylinky vždy čerstvé v kvetináči a jednoducho si z nich len odstrihnúť, keď ich potrebujeme. Často si ich ale kupujeme v trsoch či v škatuľkách. Rozmarín a tymian sa odporúča umyť, zatočiť do papierovej utierky a odložiť do chladničky. Čerstvá bazalku však absorbuje pachy chladničky a lepšie jej bude v nádobe s vodou.
HORČICA: Všetky horčice obsahujú semienka, ocot a soľ a celkovo im príliš nesvedčia teploty nad 20 stupňov. Vtedy sa už môžu zraziť, strácajú farbu a „francúzsku chuť“, špeciálne to platí pre Dijónsku horčicu. Preto je najlepšie uchovávať ich po otvorení v dvierkach chladničky a spotrebovať do troch mesiacov.
HROZNO: Bobuľky hrozna patria medzi potraviny, ktoré je ozaj dobré držať v chlade. Hrozno pred skladovaním určite neumývajte, inak by splesnivelo. V chladničke ho umiestnite dozadu, kde je chladnejšie a ďalej od aromatických potravín. V pôvodnom balení vydrží až tri týždne. Pár bobuliek môžete aj zamraziť – poslúži, ak si chcete robiť populárne smoothie.
CITRÓN, POMARANČ A LIMETKA: Citrusy sú špecifické, môžu sa skladovať pri izbovej teplote aj v chladničke - tu vydržia až 4-krát dlhšie. Citrusové plody sa totiž začnú pomaličky vysušovať hneď po odtrhnutí zo stromu a skladovanie v chlade im len prospeje. Odborníci na pestovanie citrusov odporúčajú najprv ich dať do chladničky a tesne pred konzumáciou vybrať von, aby sa ohriali na izbovú teplotu, budú tak chutnejšie a šťavnatejšie.
RASTLINNÉ MLIEKA: Sójové, ryžové, mandľové, makové, ovsené či kokosové sú náhradou pre tých, ktorí nemôžu konzumovať klasické mlieko. Aj keď to nie sú mliečne výrobky, po otvorení sa odporúča dať ich do chladničky (do otvorenia to nie je potrebné). Ideálne teplota na skladovanie je 7 stupňov, vypiť by sme ich mali do 7 dní od otvorenia. To isté platí aj pri mliekach, ktoré si vyrobíme sami, tieto môžeme dať do chladničky hneď po ich príprave.
CHLIEB: Skladovanie pekárenských výrobkov, špeciálne chleba, je často diskutovanou témou. Jeden tábor zastáva názor, že chlieb sa najlepšie cíti pri izbovej teplote v chlebníku a že jeho schladením naberie vlhkosť a stratí chuť. Druhá skupina tvrdí, že skladovanie v chladničke predĺži jeho trvanlivosť. Toto možno platí pri bezlepkových výrobkoch, ktoré sú balené vákuovo a im chlad naozaj prospieva, lebo sa správajú inak ako klasický chlebík. Kompromisom je nechať chlieb v chlebníku, no maximálne deň-dva, inak sa už v ňom začnú rozmnožovať plesne. Ak chcete predĺžiť trvanlivosť pekárenských výrobkov, dajte ich do látkového vrecka a vložte do mrazničky. Po rozmrazení budú mať vlastnosti presne ako čerstvý chlieb. Pozor, nezmrazujte ich za tepla!
AVOKÁDO A BANÁNY: Tieto dve zdanlivo nesúvisiace potraviny majú jednu vec spoločnú. Kým nedozrejú, najlepšie sa cítia uložené voľne v kuchyni. Ak sú banány príliš zelené, vložte ich do hnedej papierovej tašky a pridajte jabĺčko alebo paradajku, urýchli to proces zretia. Akonáhle sú zrelé – avokádo mäkké na povrchu a banány krásne žlté – vložte ich do chladničky. Spomalíte tým ich nadmerné prezretie a sú dlhšie vhodné na konzumáciu. Zábavným tipom je, položiť zrelý banán k nezrelému avokádu. V banáne sa proces zretia spomalí, kým avokádo dozreje vďaka banánu skôr.
ZEMIAKY: Chladné miesto im robí dobre, napríklad taká pivnica alebo suchý balkón. Najlepšie ak budú v kartónovej škatuli, drevenej debničke, papierovej taške, alebo v košíku. Chladnička by im dala čudnú nasladlú chuť a mohli by ľahšie zhniť.
PARADAJKY: Podobne ako zemiaky sú na tom aj paradajky. Vedecky bolo preukázané, že ak ich uskladníte v teplote pod 12 stupňov, schladí sa aj ich schopnosť „voňať“ a prídu o svoju sladkú chuť. Nechajte ich preto v košíku na mieste bez priameho slnečného žiarenia.
SÓDA BIKARBÓNA: Jedlá sóda je definitívne jednou z vecí, ktoré by sme mali mať v chladničke. Má totiž superabsorbčné vlastnosti a dokáže pohltiť všetky nepríjemné pachy, ktoré chladnička z času na čas ponúka. Nasypte na tanierik, dajte na poličku a po dvoch dňoch spolu s ňou odstránite aj akýkoľvek zápach, ktorý v chladničke bol.