Maximálne využívanie potravín, znižovanie odpadu a ešte
väčšia zodpovednosť voči zákazníkom. To je obsahom memoranda, ktoré v stredu v
Bratislave slávnostne podpísali veľkoobchod METRO a Slovenský zväz kuchárov a
cukrárov, ku ktorému sa môžu prihlásiť ďalší podporovatelia rešpektujúci
filozofiu zero waste. Odborným garantom memoranda je Inštitút cirkulárnej
ekonomiky.
Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s
potravinami. Napríklad, ročne obyvatelia Slovenska vyprodukujú až takmer dva
milióny ton komunálneho odpadu, pričom až 45 % z neho by sa mohlo skompostovať.
Vyhadzovanie potravín sa stalo bežnou súčasťou životov. Preto memorandum
vytýčilo päť
základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité:
rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od
lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie
s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania. Súčasťou memoranda
je aj záväzok, že sa k nemu počas najbližšieho roka pripojí minimálne 100
podporovateľov nielen z radov HORECA profesionálov. Pridať sa
k nemu bude čoskoro možné na internetovej stránke metro.sk. Zoznam
signatárov sa bude priebežne aktualizovať.
METRO už teraz chystá ďalšie aktivity na podporu udržateľnosti.
Postupne pridáva do predajní nový ekologický sortiment, čapovanú drogériu či
kompostovateľný riad. Jeho predstavitelia sa budú takisto zúčastňovať rôznych
podujatí a hovoriť o dôležitosti princípov zero waste.