Svetová alergiologická organizácia (WAO) zverejnila najnovšie údaje, podľa ktorých trápia alergie a potravinové intolerancie už vyše 60 % populácie. Toto číslo je čoraz vyššie a predpokladá sa, že bude rásť, nakoľko je intolerancia na potraviny do určitej formy dedičná.
Potravinová intolerancia (neznášanlivosť) znamená, že určitú potravinu, ktorú konzumujeme, náš organizmus zle znáša alebo netoleruje. Väčšinou je spôsobená nedostatkom niektorého tráviaceho enzýmu. Typickým príkladom a zároveň najčastejšou neznášanlivosťou je intolerancia mliečneho cukru laktózy (laktózová intolerancia). Okrem intolerancie jednoduchých cukrov existuje aj neznášanlivosť histamínu (histamínová intolerancia) a zvýšená citlivosť na lepok (gluténová senzitivita). Pri týchto typoch neznášanlivosti môže okrem tráviacich ťažkostí dôjsť aj ku kožným, neurologickým alebo psychickým príznakom. Potravinové intolerancie sa nepovažujú za také závažné poruchy zdravia ako potravinové alergie. Napriek tomu však dokážu tým, ktorí na ne trpia, niekedy poriadne znepríjemniť ich každodenný život.
Kým potravinové intolerancie sú spôsobené neimunitnými procesmi, potravinové alergie sú dôsledkom neprimeranej imunitnej reakcie na niektoré potraviny. Potravinové alergie sú neadekvátnou reakciou imunitného systému, ktoré vyvolávajú chorobné príznaky alergie, medzi ktoré patria kožné vyrážky, svrbenie kože, opuchy, dýchavičnosť a v kritických prípadoch môže dôjsť až k obehovému kolapsu. Na rozdiel od intolerancií k alergickým prejavom dochádza veľmi rýchlo po zjedení aj nepatrného množstva alergizujúcej potraviny a ich prejavy môžu byť život ohrozujúce. Potravinové alergie postihujú dospelých aj deti. Pre dospelých sú bežnými alergénmi ryby, morské mäkkýše a orechy. Deti bývajú alergické na mlieko, vajcia, ryby, arašidy a orechy. Celiakia je osobitným typom potravinovej citlivosti. Na rozdiel od bežnej potravinovej intolerancie a potravinovej alergie je celiakia geneticky podmienená, celoživotná a nevyliečiteľná permanentná precitlivenosť na lepok (glutén) na autoimunitnom podklade. Aktuálne je na Slovensku viac ako 20-tisíc oficiálne diagnostikovaných celiatikov. Minimálne raz toľko pacientov o svojej diagnóze netuší.
Komplexné riešenie potravinových intolerancií vyžaduje okrem iných opatrení aj citlivé intervencie v oblasti stravovania, preto je vhodné prediskutovať otázky stravovania a výživy so svojím lekárom alebo nutričným terapeutom. Aj keď intolerancia nie je život ohrozujúca, život človeka dokáže poriadne skomplikovať. Nie je totiž žiadnou raritou, že sa k jednej intolerancii a alergii neskôr pridruží aj ďalšia. V niektorých prípadoch ide dokonca o dedičný proces. Starostlivosť o to, čo konzumujeme, by tak mala byť na prvom mieste. Nielen pre naše zdravie, ale aj zdravie našich potomkov.