streda 26. júna 2024

SR: Inflácia v máji 2024

Inflácia na Slovensku v porovnaní s aprílom podľa štatistického úradu opäť rastie. Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb na Slovensku vzrástli medzimesačne o 0,1 %. Medziročná inflácia po roku nepretržitého spomaľovania poskočila a dosiahla hodnotu 2,2 %. Pri májovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,2 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 2,1 % a čistá inflácia hodnotu 2,6 %. Medzimesačne jadrová inflácia dosiahla hodnotu 0,1 % a čistá inflácia hodnotu -0,2 %.

Spotrebiteľské ceny počas mája vzrástli podobne ako v marci. Ceny potravín a nealkoholických nápojov boli po dvoch mesiacoch poklesov vyššie v priemere o 1 %. Vyššie boli najmä ceny mlieka, syrov a vajec, ako aj mäsa, chleba s obilninami. Nealko nápoje boli drahšie o 0,7 %. Naopak výraznejšie klesli ceny ovocia, zeleniny, cukru a cukroviniek, a tiež olejov a tukov. Ďalší zásadnejší vplyv na medzimesačný rast cien malo zdražovanie stravovacích a ubytovacích služieb v odbore reštaurácie a hotely o 0,6 %, ako aj odevov a obuvi o 0,8 %. Výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo zlacňovanie v odbore doprava, kde ceny pohonných hmôt v tomto roku prvýkrát klesli, a to o 3,1 %. Znížili sa ceny imputovaného nájomného a mierne zlacneli aj pevné palivá. Zlacneli tiež tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu, napríklad prášky na pranie a čistiace prostriedky.

Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla na Slovensku v máji t. r. rast o 2,2 % najmä vplyvom vyšších cien potravín s nealko nápojmi (v priemere o 0,7 %). Vyššie boli predovšetkým ceny mäsa, chleba a obilnín, ale i cukru a cukroviniek. Naopak, mlieko, syry a vajcia, ako aj oleje a tuky zlacneli medziročne takmer o 3 % a o viac ako 1 % zelenina a ovocie. Ceny pohonných látok boli medziročne drahšie o 5,2 %. Už niekoľko mesiacov ťahajú celkovú mieru inflácie nahor aj vyššie ceny alkoholu a tabaku (aj vplyvom zvýšenia spotrebnej dane z februára tohto roka), ktoré v máji vzrástli o 7,7 %. Tempo zdražovania sa výraznejšie zrýchlilo v odbore reštaurácie a hotely o 7,1 %, rástli ceny za stravovacie a ubytovacie služby. Výraznejší tlmiaci účinok na celkovú infláciu mali ceny tovarov a služieb v odbore bývanie a energie, ktoré v máji klesli prvýkrát za posledné tri roky (od apríla 2021). Hoci ich pokles bol mierny na úrovni 0,1 %, najvýznamnejšie ovplyvňujú celkové výdavky slovenských domácností. Klesli najmä ceny energií (plyn, tepelná energia, pevné palivá). Naopak vzrástli ceny za údržbu a opravy obydlia, odvoz odpadu, ako aj za vodné a stočné. Medziročný pokles cien zaznamenal prvýkrát v tomto roku aj odbor rekreácia a kultúra, najmä nižšie ceny počítačov a iných zariadení na spracovanie informácií, ako aj spoločenských hier a hračiek.

Spolu za päť mesiacov roku 2024 sa spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne zvýšili o 2,8 %.