pondelok 8. júla 2024

Dovolenka: Ako cestovať?

Letná sezóna je v plnom prúde a mnohí z nás plánujú dovolenku. Podľa prieskumu 365.banky plánuje v tomto roku realizovať dovolenku vyše 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Ako sa ale rozhodnúť pre najvhodnejší spôsob dopravy? V krátkej analýze si porovnáme ceny a časové nároky cestovania autom, vlakom, autobusom a lietadlom do obľúbených dovolenkových destinácií ako Chorvátsko, Bulharsko, Rumunsko, Grécko, Taliansko, či populárne Turecko.

Jednoznačná odpoveď, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť pre každého samozrejme iná. Kým pre niekoho je cesta lietadlom jasnou voľbou, iní uprednostňujú pomalšiu-istú cestu „po zemi“, pri ktorej môžu navštíviť aj zaujímavé miesta po ceste – a vlastne samotná cesta, je pre nich už dovolenkou. Pre zážitkové cesty je vhodné zamyslieť sa napr. nad čoraz populárnejším vypožičaním rekreačného karavanu, ktorý pre 4 osoby, na Slovensku vieme získať na týždeň s poistením v priemere približne za 1 400 EUR. Samozrejme, treba pripočítať náklady na pohonné hmoty a kempovanie, avšak takáto cesta vie byť veľmi zaujímavým ozvláštnením nielen pre deti. Väčšina dovolenkárov sa rozhoduje medzi plusmi a mínusmi cesty autom, autobusom, poprípade vlakom a samozrejme letecky. Z pohľadu času, ktorý nám cesta tam a späť zaberie, je za normálnych okolností najvhodnejšie využiť leteckú dopravu. Ako druhý najrýchlejší spôsob je vlastné auto, kde však treba počítať s nutnosťou vysporiadať sa s dopravnými predpismi v zahraničí a mať neustálu koncentráciu. Cesta autobusom a vlakom je znevýhodnená vo väčšine spojov nutnosťou prestupov, ktoré zo sebou naberajú časové oneskorenie a nepohodlnosť, na druhej strane nás privezú častokrát priamo pred hotel. Dnes už známe cestovanie lôžkovými vozňami priamo do najobľúbenejších letovísk, je aj za cenu dlhšieho času pomerne komfortný spôsob, aj keď nie pre každého.
*Ako rýchlo sa vieme dostať zo Slovenska k vybraným destináciám pri mori?

* vyberané boli najrýchlejšie cesty uvedeným spôsobom dopravy, bez ich vzájomnej kombinácie a s minimalizáciou počtu prestupov.

Pri porovnávaní cenovej výhodnosti sme sa pozreli na cestu autom so spaľovacím motorom (benzín/nafta), čistým elektromobilom a ďalej na prepravu autobusom, vlakom, či letecky. Samozrejme, na výpočet nákladov majú vplyv rôzne faktory – konkrétne pri ceste autom záleží samozrejme od typu auta a jeho spotreby, po štýl jazdy, alebo dostupnosť nabíjacích staníc (stredná rýchlosť nabíjania – najdostupnejší typ nabíjania AC), ak vlastníme elektromobil. V porovnávaní sme započítavali aj výhodnosť cien pohonných hmôt v jednotlivých krajinách. Domáce ceny benzínu patria stále medzi najvyššie spomedzi okolitých krajín s výnimkou Rakúska, kde je cena vyššia však už iba o 1 cent. Najviac vieme na benzíne spomedzi okolitých krajín ušetriť v Poľsku, a to až 8 centov. Cena nafty je u nás zväčša nižšia, ako u našich susedov s výnimku ČR, kde na litri ušetríme 5 centov. Ak by sme sa na začiatku leta rozhodli ísť už na dovolenku autom, tak napr. pri ceste do Chorvátska sa nám oplatí natankovať plnú nádrž benzínu stále v Maďarsku za 1,54 €/l a následne ju doplniť priamo v Chorvátsku, kde vieme ušetriť až 11 centov. Ak tankujeme naftu, doplna sa nám oplatí natankovať na domácich čerpacích staniciach a následne až v cieli, kde to máme za približne rovnakú cenu. Ak je našou auto-dovolenkovou destináciou vzdialenejšie Bulharsko, oplatí sa nám smerovať tankovanie až na cieľ, kde vieme ušetriť na benzíne aj 27 centov a na nafte viac ako 20 centov na liter. Pri ceste do Talianska sa nám vyplatí tankovať opäť raz doma, keďže „po ceste“ aj priamo v krajine sú ceny PHM vyššie.
zdroj: údaje Európskej Komisie spracované 365.Bank

Pri ceste autobusom, vlakom, alebo letecky – rozhoduje najmä termín, kedy cestu zrealizujeme, čím vieme ušetriť v priemere približne až 1/5 z cien. Výhodou prepravy autom, sú najmä jednotkové náklady – kým za takmer identickú cenu sa vie odviesť 1 aj 4 osoby, pri preprave naviazanej na cestovné lístky, je každá osoba navyše predražením, ktoré môže byť pri uskromnení po ceste, bonusom počas dovolenky v podobe lepšieho jedla, alebo návštevy atrakcií.
Za akú cenu sa dostaneme k moru zo Slovenska rôznymi druhmi dopravy v lete 2024?

Aké sú naše odporúčania pre voľbu spôsobu cesty na dovolenku? Dôležité je porovnať nie len ceny a časové nároky rôznych možností, ale myslieť hlavne na to, že dovolenku by sme mali stráviť predovšetkým podľa svojich predstáv, aby aj cesta bola zážitok, na ktorý budeme s radosťou spomínať. Z pohľadu praktického prepočtu, si však napriek tomu môžeme zhrnúť stručné odporúčania, aby naša cesta na dovolenku mala aj finančný zmysel. Pokiaľ chceme ísť na dovolenku autom, je najvhodnejšie mať naftový motor, ideálne elektromobil, či hybrid. Cesta do všetkých uvedených destinácií je veľmi dobre zásobená čerpacími stanicami, aj elektro-nabíjačkami. Platí, že pri ceste na juho-východ Európy, sú ceny nižšie, naopak v takom Taliansku si priplatíme za benzín, naftu i elektrinu. Ak je naša destinácia do 700 km od domova, je najvhodnejšie pre 4-člennú rodinu využiť vlastné auto. Ak cestujeme do cieľa so vzdialenosťou 1000 km a viac, sú úspory cesty autom nižšie a radšej by sme zvolili lietadlo. Cesta vlakom a autobusom je vhodná, najmä ak nemáme/nechceme, alebo si netrúfame ísť vlastným dopravným prostriedkom.

Niekoľko tipov na ušetrenie na ceste za oddychom:
  • Rezervujte si dopravu vopred, čím skôr, tým za nižšie ceny.
  • Využite zľavy a akcie, ktoré ponúkajú dopravcovia a cestovné kancelárie.
  • Ak idete cez cestovnú kanceláriu, zvážte možnosť cesty vo vlastnej réžii.
  • Cestujte mimo hlavnej sezóny, kedy sú ceny nižšie.
  • Využívajte verejnú dopravu a zdieľané jazdy.
  • Využite dostupné plánovacie a mapovacie aplikácie pre cesty tankovanie/nabíjanie.