pondelok 22. júla 2024

EU: 7 milárd eur do dopravy

Z celkového počtu 408 preložených žiadostí Európska komisia vybrala 134 dopravných projektov, ktoré získajú vyše 7 miliárd EUR vo forme grantov Európskej únie z Nástroja na prepájanie Európy (NPE) pre strategické investície do infraštruktúry. Ide o najväčšiu výzvu v rámci súčasného programu NPE – Doprava. Približne 83 % finančných prostriedkov sa použije na podporu projektov, ktoré plnia ciele EÚ v oblasti klímy, čím sa zlepší a zmodernizuje sieť železníc, vnútrozemských vodných ciest a námorných trás v rámci transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Železničné projekty získajú 80 % zo 7 miliárd EUR.

Finančné prostriedky sú určené nielen na veľké projekty na zlepšenie cezhraničných železničných spojení pozdĺž základnej siete TEN-T – v pobaltských členských štátoch (železnica Baltica), medzi Francúzskom a Talianskom (Lyon – Turín) a medzi Dánskom a Nemeckom (kontaj Fehmarnbelt). Podporu na modernizáciu infraštruktúry získa aj približne 20 námorných prístavov v Írsku, Španielsku, Fínsku, Holandsku, Nemecku, na Malte, v Litve, na Cypre, v Chorvátsku, Grécku a Poľsku, pričom niektoré z nich im umožnia dodávať pobrežnú elektrickú energiu lodiam alebo prepravovať energiu z obnoviteľných zdrojov. Vylepšená infraštruktúra vnútrozemských vodných ciest zlepší tiež cezhraničné spojenia medzi Francúzskom a Belgickom v povodí Seina – Šelda a medzi Rumunskom a Bulharskom na Dunaji. Finančné prostriedky dostanú aj vnútrozemské prístavy v Rakúsku, Nemecku a Holandsku, aby mohli naďalej podporovať európsku sieť riek a kanálov pre udržateľnú dopravu.

Pokiaľ ide o cestnú dopravu, spustenie kooperatívnych inteligentných dopravných systémov a služieb (IDS) a vytvorenie nových, bezpečných a chránených parkovísk sleduje zvýšenie bezpečnosti. Projekty manažmentu letovej prevádzky budú pokračovať v rozvoji jednotného európskeho neba, aby sa letecká doprava stala efektívnejšou, bezpečnejšou a udržateľnejšou. Napokon viaceré projekty umožnia väčšiu kapacitu pozdĺž koridorov solidarity medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré boli zriadené s cieľom uľahčiť dovoz a vývoz medzi Ukrajinou a EÚ. Tieto projekty zahŕňajú: zlepšenie infraštruktúry cestnej dopravy na hraničných priechodoch medzi Ukrajinou, Moldavskom a Rumunskom; zvýšenie kapacity na železničnom hraničnom priechode medzi Maďarskom a Ukrajinou; nový úsek cesty v Poľsku na hranici s Ukrajinou; ako aj štúdie a práce na integrácii ukrajinského železničného systému do EÚ.