utorok 30. júla 2024

EU: Digitálny obchod

Digitálny obchod predstavuje približne 25 % celkového medzinárodného obchodu a rastie rýchlejším tempom než tradičný obchod. Európska únia je lídrom vo vývoze aj dovoze digitálne dodávateľných služieb, ktorý v roku 2022 predstavoval 1,3 bilióna EUR, čo predstavuje 54 % celkového obchodu EÚ so službami. Svetová obchodná organizácia (WTO) zverejnila text novej dohody o elektronickom obchode. EÚ a ďalší účastníci iniciatívy spoločného vyhlásenia podniknú potrebné kroky na začlenenie tejto dohody do súboru pravidiel WTO.

Po začlenení do právneho rámca WTO bude dohoda o elektronickom obchode základom pre globálne pravidlá digitálneho obchodu medzi širokou škálou jej členov. Dohoda bude prínosom pre spotrebiteľov aj podniky a podporí digitálnu transformáciu medzi zúčastnenými členmi WTO prostredníctvom:
  • uľahčenia cezhraničných elektronických transakcií,
  • znižovania prekážok digitálneho obchodu,
  • a podpory inovácií v elektronickom obchode. 
Okrem toho posilní digitálnu inkluzívnosť a hospodársky rast rozvojových a najmenej rozvinutých zúčastnených členov.

Dohoda o elektronickom obchode má strategický význam aj pre WTO. Bude prínosom pre spotrebiteľov a podniky zapojené do digitálneho obchodu, najmä malé a stredne veľké podniky, z rozvinutých aj rozvojových krajín. Obsahuje súbor základných pravidiel digitálneho obchodu:
• Iniciatívy na podporu plynulého digitálneho obchodu v rámci aj cez hranice vrátane elektronických podpisov a elektronických faktúr.
• Ustanovenia na zlepšenie dôvery spotrebiteľov aj podnikov v prostredie digitálneho obchodu, najmä posilnením ochrany spotrebiteľa on-line.
• Ustanovenia na zvýšenie spoľahlivosti a cenovej dostupnosti prostredia medzinárodného digitálneho obchodu vrátane spolupráce v oblasti kybernetických rizík.
• Zákaz ciel na elektronické prenosy, ktorý má veľký obchodný význam a je kľúčovou prioritou pre priemysel na celom svete.
• Iniciatívy na uľahčenie účasti spotrebiteľov a spoločností z rozvojových krajín na digitálnom obchode.