piatok 5. júla 2024

Radíme: Aj zuby milujú zdravú výživu

Zubné kazy sú v posledných rokoch štandardom u väčšiny ročných detí. Podľa odborníkov je dôvodom strava aj zlé návyky odpozorované od rodičov. Starostlivosť o mliečne zuby však výrazne ovplyvňuje zdravie trvalých zubov. Skorá starostlivosť o zuby v detstve sa v dospelosti prejaví zdravšími zubami, čím sa usporia peniaze a vyhne sa mnohým zákrokom.

Zdravie detského chrupu rovnako ako u dospelých ovplyvňuje zdravá výživa. „A tá by mala spočívať jednak v pestrosti a jednak v preferovaní čo najsurovšej stravy. Rôzne upravená strava, niekoľkokrát prevarená, ktorá sa okamžite rýchlo rozkladá, je ľahko rozložiteľná aj pre baktérie. Keďže k tomu procesu dochádza veľmi rýchlo a tie jednoduché cukry sa uvoľňujú už v ústach, baktérie to tam dokážu metabolizovať a narobia problémy. Keď nakŕmime baktérie, tie sa nám ,odvďačia‘ za svoju záchranu kazom,“ upozornil stomatológ Michal Sabo. Preto by deti (aj dospelí) mali jedávať v pravidelných intervaloch, nie kontinuálne. Ak jeme celý deň, stále máme mínusové pH, v dôsledku čoho sa zuby kazia, sú odvápnené. Veľmi dôležité je vyhýbanie sa sladkým nápojom, pre deti je ideálna čistá voda.

Je zásadný rozdiel v tom, či sa začínajúci kaz nájde u dospelého alebo u dieťaťa. Kým v prípade dospelých je možné ho ešte zvrátiť, keďže zubná sklovina sa dokáže za istých podmienok sama zreparovať, napríklad správnou dentálnou hygienou, fluoridáciou či rôznymi podpornými látkami, u detí je to inak. „U detí túto možnosť nemáme, pretože ich sklovina je taká tenká, že každý kaz je potrebné riešiť čím skôr. Niekedy už týždne či mesiace môžu rozhodnúť o tom, že zub je zničený. U dospelých sa to nestane za týždne až mesiace, skôr za roky,“ dodala Réka Sabová.

Dôležité je začať s prehliadkami u zubára čím skôr, aby si dieťa vybudovalo návyk. Odborníci odporúčajú rodičom jednoduchý trik – brať deti so sebou aj na vlastnú preventívnu prehliadku k zubárovi. Deti si tak zvyknú, že návšteva zubára je bežnou aktivitou. Na návštevu zubára by mali dieťa pripraviť už rodičia doma. Mali by im vysvetliť, že im len skontrolujú zúbky, a keď sa náhodou pokazia, tak ich treba ošetriť. Rodičia by sa mali vyhýbať vyjadreniam typu „bude ťa to bolieť“ alebo „ak budeš zlý, pôjdeš k zubárovi“. Niekedy pomôže, ak si do kresla sadne rodič a skontrolujeme mu chrup, prípadne ho ošetríme. Dieťa vidí, že tam sedí otec alebo mama a že je to v poriadku.