Na Slovensku má aktuálne diabetes okolo 7 % obyvateľov. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií je evidovaných okolo 350 000 pacientov s diabetom. Z rôznych skríningov a prieskumov vyšlo, že každý tretí diabetik nie je zachytený a nakoniec máme ešte aj veľkú skupinu prediabetikov, ktorá je v rukách všeobecných lekárov. Dalo by sa tak povedať, že až pol milióna ľudí na Slovensku buď diabetes má, nevie o ňom, alebo je vo fáze prediabetu. Leto je obdobie, ktoré pre diabetikov prináša mnohé výzvy, záleží len od jednotlivca, či ich dokáže využiť vo svoj prospech alebo naopak.
Diabetes mellitus 2. typu je úzko spojený s obezitou, následkom ktorej vzniká inzulínová rezistencia. Spôsobuje ho zlý životný štýl a nevhodná strava. Pri tomto type cukrovky telo produkuje inzulín, ale bunky naň nedokážu reagovať. Zvyčajne vzniká v dospelosti. V prípade diagnózy DM2 je pre zlepšenie prognózy dôležité čo najskôr začať s modernou liečbou u diabetológa, nezanedbávať preventívne prehliadky a upraviť svoj životný štýl (racionálna strava, menej stresu, dostatok pohybu). „Je potrebné redukovať počet jedál na tri, vyhýbať sa konzumácii polotovarov, sladených nápojov, nadbytku ovocia, nadmernému príjmu živočíšnych tukov či jedlám pripravovaným snažením, pražením, grilovaním. Dôležitý je tiež výber správnych zdrojov potravín s uprednostnením prírodných nespracovaných produktov,“ odporúča prezident OZ Slovenská diabetologická asociácia doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. a dodáva, že aj počas dovolenky je potrebné pravidelne užívať svoje lieky a správne ich skladovať – nevystavovať vlhkosti, slnku, ani vysokým teplotám.
Na čo si dať v lete pozor?
1. Diabetes poškodzuje drobné cievy a nervy a môže ovplyvniť aj potné žľazy, preto sa telo nedokáže efektívne ochladzovať. Diabetici cítia často teplo intenzívnejšie ako zdraví ľudia, oveľa rýchlejšie sa môžu z tepla vyčerpať a dostať úpal.
2. Cukrovkári sa pri vysokých teplotách rýchlejšie dehydrujú. Nedostatok tekutín môže zvýšiť hladinu glukózy v krvi, tá následne vyvolá nutkanie chodiť častejšie na toaletu, čo dehydratáciu ešte prehĺbi a zvýši hladinu cukru v krvi. Preto je dôležité dbať o pitný režim, denne vypiť 2 až 2,5 litra nesladených tekutín. Piť priebežne a nečakať, kým sa dostaví smäd.
3. Na dovolenku je potrebné vziať si so sebou viac liekov pre prípad, že by sa z nepredvídateľných dôvodov predĺžila. Chrániť lieky pred vlhkosťou a svetlom, nevystavovať ich slnku. Inzulín uchovávať v chladničke alebo v chladiacom vrecku.
4. Nechodiť bosí, chrániť si nohy pred poranením a popálením na horúcom piesku. Periférna neuropatia je jednou z najčastejších komplikácií diabetu. Dôležité je natierať si nohy opaľovacím krémom. Diabetici pre obmedzenú citlivosť zistia následky slnečných lúčov často až vtedy, keď už sú spálení. Denne by si mali kontrolovať chodidlá, či sa na nich nenachádzajú rany, pľuzgiere, začervenanie alebo opuch.
5. Alkohol samotný môže nepriamym účinkom glykémiu znížiť. Alkoholické nápoje s výrazným množstvom sacharidoch môžu glykémiu naopak zvýšiť, preto sa neodporúča konzumovať ich najmä pred spaním.
6. Nástrahy leta ako sladené nápoje, nadmerný príjem ovocia, sladkostí, nadmerný príjem živočíšnych tukov, polotovarov, alkoholu, balených a konzervovaných potravín, snackov, príprava potravy vyprážaním, grilovaním, smažením a málo pohybu je potrebné vymeniť za príležitosti ozdravenia životného štýlu ako vyšší príjem zeleniny, rýb, lepší výber zdravých jedál, viac fyzickej aktivity (turistika, bicykel, plávanie), menej stresu a lepší spánok.