utorok 23. júla 2024

SR: Inflácia v júni 2024

Júnové ceny na Slovensku sa podľa štatistického úradu udržali na tohtoročnej májovej úrovni. Nastupujúca letná sezóna však priniesla zvýšenie cien dovolenkových zájazdov a tiež vodného a stočného. Celkovú medziročnú infláciu naďalej ovplyvňoval predovšetkým rast cien tovarov a služieb s menšou váhou vo výdavkoch domácností: alkoholu, služieb lekárov a zubárov, a tiež vysokoškolských poplatkov. Medziročná inflácia od marca tohto roku osciluje okolo 2 %. Pri júnovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,1 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,8 % a čistá inflácia hodnotu 2,3 %. Medzimesačne jadrová inflácia zostala nezmenená a čistá inflácia dosiahla hodnotu 0,1 %.

Spotrebiteľské ceny v júni t. r. zostali medzimesačne v priemere nezmenené. Zlacneli najmä potraviny s nealko nápojmi, doprava a tiež vybrané tovary z odboru alkoholické nápoje a tabak. Ceny potravín a nealkoholických nápojov klesli v priemere o 0,2 %. Lacnejšie bolo predovšetkým mäso, minerálne vody a nealko nápoje, ako aj zelenina. V doprave mali najväčší vplyv na celkový priemerný výsledok ceny pohonných hmôt, ktoré boli medzimesačne nižšie o 1,7 %. Oproti máju klesli tiež ceny piva a vína z odboru alkoholické nápoje a tabak. Blížiace sa obdobie letných dovoleniek na druhej strane prinieslo zdražovanie dovolenkových zájazdov (o 3,9 %) v odbore rekreácia a kultúra. Drahšie boli tiež tovary a služby na údržbu domácností (odbor nábytok a bytové zariadenia), a zvýšili sa tiež poplatky za prijímacie pohovory na vysoké školy (vzdelávanie). Medzimesačne sme si priplatili aj za vodné a stočné, ale ceny za celý odbor bývanie s energiami boli v priemere len o 0,1 % vyššie ako v máji.

Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla v júni 2024 úroveň 2,1 %. V priemere lacnejšie ako minulý rok boli iba tovary a služby v odbore rekreácia a kultúra. Najvýznamnejší vplyv na hodnotu inflácie mali medziročne vyššie ceny v odbore reštaurácie a hotely. V doprave negatívne ovplyvnili celkovú mieru inflácie najmä ceny pohonných látok, medziročne vyššie o 1,7 %. Drahšie ako vlani boli stále alkoholické nápoje a tabak (6,9 %) a tiež služby lekárov a zubárov v odbore zdravotníctva (6,7 %). Vzrástli aj poplatky za prijímačky na vysoké školy. Najvýznamnejšie zložky výdavkov domácností, odbory potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami mali približne rovnaké ceny ako pred rokom. Ceny potravín boli v medziročnom porovnaní boli vyššie len o 0,5 %, najmä oleje a tuky, chlieb a obilniny, ryby, cukor a cukrovinky vzrástli do 4 %. Naopak medziročne zlacneli: mäso, mlieko, syry a vajcia, ovocie a čiastočne aj zelenina. Spomedzi výdavkov na bývanie a energie bolo medziročne lacnejšie imputované nájomné a pevné palivá. Rovnaké alebo nižšie ceny ako pred rokom mali všetky energie (plyn a elektrina) s výnimkou tepelnej. Ostatné zložky výdavkov v rámci bývania boli medziročne drahšie v rozmedzí 1 - 14 %, najmä údržba a opravy obydlia, odvoz a likvidácia odpadu, ako aj vodné a stočné.

V súhrne za 1. polrok 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,7 %.