piatok 19. júla 2024

Upozorňujeme: Pred odchodom

Počas leta opúšťame svoje domácnosti častejšie na dlhšie obdobie, čo je ideálny čas pre vlámačov. Polícia na svojom webe pripravila viacero rád na ochranu majetku. Neodporúča zverejňovať na sociálnych sieťach statusy z dovolenky počas jej trvania, keďže to upozorňuje možných páchateľov na opustenú domácnosť. Svoje obydlie by ste mali zabezpečiť kvalitnými mechanickými prostriedkami, akými sú odolné okná, dvere a zámky, mreže, zosilňujúce fólie na sklenené časti dverí a okien, bezpečnostné sklá a elektronické zabezpečovacie systémy (alarm, kamera, snímač pohybu a podobne).

Prevencia proti vlámaniu začína dobre zamknutými dverami, bezpečnostné dvere sú pre zlodeja takmer neprekonateľnou prekážkou. Nikdy nenechávajte kľúče na dohovorených miestach (pod rohožkou, v kvetináči), zlodej ich vždy nájde. Na zvončeky, schránky a dvere uvádzajte svoje priezvisko v množnom čísle a bez akademických titulov, aby ste nepritiahli pozornosť zlodejov. Potrebné je tiež skontrolovať uzatvorenie všetkých okien ( aj v pivnici, špajzi, toalete či strešné okno), nenechať ich otvorené ani na "vetračku". Vytvorte zdanie, že vo vašom príbytku je niekto prítomný, a to využitím elektronických spínacích zariadení, ktoré na určitý čas rozsvietia svetlá, zapnú rádio či televíziu. K dispozícii je tiež pripojenie na pult centralizovanej ochrany Policajného zboru.

Nechváľte sa nadštandardnými majetkovými pomermi. Neuschovávajte doma väčšiu finančnú hotovosť. Zapíšte si výrobné čísla drahej elektroniky a iných cenností v byte, aby polícia mohla v prípade krádeže tieto veci ľahšie nájsť a vrátiť. Auto pred odchodom na dovolenku zaparkujte na bezpečnom mieste, ideálne v garáži, vo dvore za oplotením, na súkromnom pozemku u známych a podobne, kde bude pod kontrolou a zníži sa riziko krádeže alebo vlámania. Ak taká možnosť nie je, odporúča sa vozidlo zaparkovať na frekventovanom mieste, kde sa pohybuje viac ľudí. Pod lampou pouličného osvetlenia alebo na mieste, ktoré je chránené monitorovacím systémom obce. V aute nenechávajte veci, ktoré by mohli zlodeja zaujať a mohol by ich speňažiť, ako sú navigácie, mobily, cenné veci, notebooky a podobne.

Ak po návrate zistíte, že zámok na dverách je poškodený, okno rozbité a veci z auta chýbajú, privolajte políciu. V takom prípade s vozidlom ani vecami v ňom nemanipulujte, aby ste neznehodnotili prípadné stopy. Do príchodu polície zotrvajte na mieste, do vozidla si nesadajte, ničoho sa nedotýkajte a k vozidlu nikoho nepúšťajte.