pondelok 5. augusta 2024

EU: Investičné usmernenia NEB

Európska komisia prijala investičné usmernenia Nového európskeho Bauhausu (NEB) na ilustráciu, ako môžu verejné a súkromné investície integrovať hodnoty udržateľnosti, inklúzie a estetiky s cieľom transformovať európske zastavané prostredie. Sú výsledkom úzkej spolupráce s iniciatívou JASPERS (Spoločná pomoc na podporu projektov v európskych regiónoch), poradenským programom financovaným komisiou a Európskou investičnou bankou. Očakáva sa, že všetky členské štáty Európskej únie uskutočnia veľké kolá investícií do zastavaného prostredia s cieľom riešiť výzvy: klimatická neutralita, adaptácia na zmenu klímy, rýchla urbanizácia, reakcia na humanitárne krízy, ako aj prístupnosť a cenová dostupnosť udržateľného vysokokvalitného bývania, výstavby a obnovy.

Investičné usmernenia Nového európskeho Bauhausu sú koncipované ako praktický nástroj, ktorý podporí zvýšené investície do projektov NEB nielen v rámci nástroja NEB ale tiež iných programov EÚ, ako aj iné financovanie na podporu vykonávania NEB v nadchádzajúcich rokoch. Majú uľahčiť prilákanie investícií do mestských a vidieckych regiónov vrátane odľahlých alebo marginalizovaných oblastí, čím poskytnú hospodárske príležitosti a podporia inkluzívny rast komunít v teréne a vyvážený územný rozvoj. Investorom a developerom poskytnú najlepšie postupy a záruky kvality s cieľom uviesť NEB do praxe a podporiť investície, ktoré transformujú budovy, otvorené priestory a štvrte a zároveň zahŕňajú estetické ambície, záväzok k udržateľnosti a potvrdenie sociálnych hodnôt, inklúzie, cenovej dostupnosti a prístupnosti.

Nový európsky Bauhaus, ktorý Európska komisia spustila v roku 2021, je politická a finančná iniciatíva EÚ s cieľom transformovať zastavané prostredie, čo vedie k holisticky premysleným a navrhnutým budovám, otvoreným priestorom a štvrtiam v rámci transformácie Európskej zelenej dohody. Hľadá riešenia, ktoré sú nielen udržateľné, ale aj inkluzívne a krásne, pričom rešpektuje rozmanitosť miest, tradícií a kultúr v Európe aj mimo nej. Zastavané prostredie ako hlavné hospodárske odvetvie výrazne ovplyvňuje zdroje, životné prostredie a zmenu klímy. V dôsledku populačného rastu a rastúcej urbanizácie čelí vysokému dopytu po nových a aktualizovaných aktívach. Zároveň má vplyv na blaho jednotlivcov a spoločenskú funkciu.