pondelok 5. augusta 2024

EU: Koniec TikTok Lite Rewards

Európska komisia potvrdila záväzok TikTok trvalo stiahnuť program TikTok Lite Rewards z Európskej únie s cieľom riešiť obavy, ktoré boli vyjadrené v rámci formálneho konania začatého proti spoločnosti 22. apríla a tiež zabezpečiť súlad s aktom o digitálnych službách. Platforma prijala záväzok natrvalo stiahnuť program TikTok Lite Rewards z EÚ a nezačať žiadny iný program, ktorý by obchádzal jeho stiahnutie. Akékoľvek ich porušenie by okamžite predstavovalo porušenie aktu o digitálnych službách, a preto by mohlo viesť k pokutám.

TikTok Lite je nová samostatná verzia aplikácie TikTok. Po spustení programu TikTok Lite Rewards v Španielsku a Francúzsku, ktorý umožnil získať body za vykonávanie určitých aktivít: sledovanie videí, likovanie obsahu, sledovanie tvorcov, pozývanie priateľov, aby sa pripojili k TikToku atď. vznikli obavy, že program bol spustený bez dôkladného posúdenia rizík, ktoré z neho vyplývajú, najmä pokiaľ ide o návykový účinok programu odmien, a bez prijatia účinných opatrení na zmiernenie rizika. Ide o potenciálne negatívne účinky na fyzické a duševné zdravie používateľov, najmä o maloleté osoby so zvýšenou citlivosťou.

Podľa aktu o digitálnych službách sú veľmi veľké on-line platformy povinné vykonať posúdenie rizika a predložiť správu útvarom komisie pred uvedením akýchkoľvek nových funkcií, ktoré by mohli mať kritický vplyv na systémové riziká. Takisto musia prijať účinné zmierňujúce opatrenia na riešenie identifikovaných rizík. Keďže TikTok nepredložil správu o posúdení rizika v súvislosti so spustením spoločnosti TikTok Lite, komisia 22. apríla prijala rozhodnutie o začatí formálneho konania proti spoločnosti a upozornila ju na zámer pozastaviť program TikTok Lite Rewards v EÚ. Komisia 24. apríla vzala na vedomie rozhodnutie TikTok dobrovoľne pozastaviť program TikTok Lite Rewards v Európskej únii.

V súčasnosti prebieha formálne konanie podľa aktu o digitálnych službách proti X (od decembra 2023, ku ktorému boli vydané predbežné zistenia 12. júla 2024), TikTok (vo februári 2024), AliExpress (marec 2024) a Meta (apríl a máj 2024).