piatok 9. augusta 2024

Radíme: Dovolenka s domácim miláčikom


Psy a ďalšie domáce zvieratá sú často vnímaní ako členovia rodiny, takže majitelia ich zapájajú do najrôznejších aktivít, vrátane letnej dovolenky. Na čo pamätať skôr, než sa vydáte so svojim miláčikom za zahraničným či domácim dobrodružstvom? Pri cestovaní s domácimi zvieratmi je potrebné splniť niekoľko podmienok.

„Predovšetkým musí byť zviera očipované, musí mať pas a najmä pri psoch, mačkách a fretkách musíme byť schopní doložiť aj očkovanie proti besnote, pričom cestovať s týmito zviera-tami je možné až 21 dní po zaočkovaní. V prípade cesty do Írska, Fínska alebo na Maltu musí byť pes odčervený 120 až 24 hodín pred vstupom na územie týchto štátov a od-červenie musí byť potvrdené veterinárom v pase spoločenského zvieraťa,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová z dTest. Pred cestou je nevyhnutné dôkladne overiť pravidlá a obme-dzenia konkrétneho štátu, ideálne v inštitúcii, ktorá v zemi vykonáva činnosť našej Štát-nej veterinárnej a potravinovej správy. Zvláštne podmienky môžu v niektorých krajinách platiť ohľadom tzv. bojových plemien. So zvieraťom by zároveň vždy mala cestovať osoba, ktorá je uvedená v pase, teda vlastník zvieraťa. Ak má so zvieraťom cestovať niekto iný, musí túto osobu vlastník zvieraťa písomne splnomocniť.

Pri cestovaní autom je dôležité zamerať sa na bezpečnosť zvieraťa aj ostatných cestujú-cich. Z rôznych prieskumov vyplýva, že veľa vodičov cestuje so zvieratami bez toho, aby ich akokoľvek zabezpečili. Zviera by sme nikdy nemali nechať v aute samotné. Teplota v aute môže rýchlo dosiahnuť život ohrozujúcu teplotu, a to aj keď necháme pootvorené okienka a auto stojí v tieni. Pre cestovanie lietadlom okrem už uvedených podmienok platia aj podmienky, ktoré si určujú letecké spoločnosti. Niektoré aerolinky povoľujú pre-pravu zvierat priamo na palube, najmä pri menších zvieratách do určitej hmotnosti – oko-lo 5 kilogramov. Zviera sa v takom prípade prepravuje v uzatvárateľnej prepravke či taš-ke, ktorá musí väčšinou splniť limity pre príručnú batožinu. Pri prekročení povolenej hmotnosti sa zviera prepravuje v nákladovom priestore. Aerolinky si môžu vyhradiť právo na prepravu len limitovaného počtu zvierat, neprepravovať zvieratá v letných mesiacoch a pod. Odporúča sa aj príprava, napríklad trénovať, aby si zviera zvyklo na prepravku. Pomerne bežné sú aj dovolenky, kedy časť cesty ideme autom a následne sa na ostrov necháme dopraviť trajektom. Cena prepravy zvieraťa sa odvíja od technických možností lode. Vyplatí sa aj včasná rezervácia, pretože kapacita na prepravu zvierat bude skôr obmedzená. Pri pohybe na palube lode sa spravidla vyžaduje, aby bol psík na vôdzke, prípadne aby mal aj náhubok. Z hľadiska venčenia sa možno na lodiach väčšinou spo-ľahnúť na „venčiacu zónu“, kde môžu psi vykonať potrebu. Myslieť by sme mali aj na prípadnú nevoľnosť psíka.