štvrtok 29. augusta 2024

Radíme: Požičanie auta

Ak si plánujete požičať auto na dlhší časový úsek, určite je vhodná rezervácia on-line. Okrem získania výhodnejšej cenovej ponuky sa zároveň vopred zoznámite s nájomnou zmluvou a obchodnými podmienkami. Cez internet si môžete tiež overiť dôveryhodnosť autopožičovne. Hoci bude napr. na obrázku s cenovou ponukou vyobrazený konkrétny model auta, autopožičovňa má iba povinnosť poskytnúť auto, ktoré je v rovnakej triede ako zobrazený model. V samotnej zmluve by potom mala byť venovaná pozornosť rozsahu a výške poistenia vozidla.

Primárne by sa mal spotrebiteľ zamerať na poistné limity a výšku spoluúčasti v prípade dopravnej nehody. „V rámci rozsahu poistenia je dobré si overiť, či poistenie zahŕňa aj poistenie čelného skla alebo či je vozidlo poistené proti krádeži. Dôležité je tiež zoznámiť sa s podmienkami vrátenia vozidla. Tie môžu upravovať napríklad maximálny denný limit najazdených kilometrov alebo to, v akom stave má byť nádrž vozidla pri jeho vrátení,“ dopĺňa Eduarda Hekšová. Niekedy sa stretnete s pojmom CDW, čo je skratka z anglického „Collision Damage Waiver“, ktorý môžeme do slovenčiny voľne preložiť ako „Odpustenie zodpovednosti za škody“. V prípade tohto dojednania sa spotrebiteľ nemusí vôbec na poistení vozidla podieľať a autopožičovni zaplatí iba vopred dohodnutú čiastku. Je však vždy dobré si overiť, či ide o úplne nulovú spoluúčasť alebo či niektoré časti automobilu podliehajú klasickému poisteniu. Niektoré autopožičovne vyžadujú iba kreditnú kartu, na ktorej zablokujú depozit s určitou sumou. Autopožičovne volia túto stratégiu preto, že v prípade poistnej udalosti môžu na kreditnej karte čiastku pohodlne strhnúť aj vtedy, keď nie je na karte dostatok finančných prostriedkov a je nutné ísť do mínusu. V prípade kreditnej karty totiž bude od spotrebiteľa túto čiastku vymáhať následne jeho banka. Aj s debetnou kartou si možno auto požičať, ale často je potrebné následne dokúpiť plné havarijné poistenie, ktoré môže transakciu značne predražiť.

Ďalším faktorom, na ktorý by mal myslieť každý, kto si chce v zahraničí požičať automobil, je rozhodnutie, kto bude uvedený ako vodič vozidla. Zmluvne je možné zabezpečiť, že auto môže šoférovať aj viac osôb, ale to môže zvýšiť výšku poistného a aj samotnú cenu prenájmu vozidla. Ak by dopravnú nehodu spôsobila osoba, ktorá nie je uvedená v zmluve, môže byť od nej v súlade s konkrétnymi obchodnými podmienkami požadovaná náhrada plnej výšky škody. Úlohu tiež zohráva vek vodiča. Obchodné podmienky autopožičovní môžu stanoviť zvýšenie ceny poistného alebo špeciálne poplatky v prípade, že ide o mladšieho vodiča, väčšinou do 25 rokov, alebo, naopak, o staršieho vodiča nad 65 rokov. Je preto dôležité venovať pozornosť aj týmto podmienkam. Pri vyzdvihnutí samotného auta môže aj napriek dôkladnej príprave dôjsť ku komplikáciám. Preto je dobré vozidlo dostatočne skontrolovať, či sa na ňom nenachádzajú poškodenia. Dôležité je tiež vyskúšať funkčnosť stieračov, svetiel alebo napríklad ostrekovačov. Nemalo by sa zabudnúť ani na stav interiéru vozidla. Na nedostatky je dôležité upozorniť zamestnanca, ktorý auto odovzdáva, a trvať na ich uvedení do odovzdávacieho protokolu. Ideálne je všetky chyby na vozidle pri prevzatí vyfotiť.