pondelok 19. augusta 2024

SR: Inflácia stúpla na 2,6 %

Celkovú medziročnú infláciu na Slovensku v júli t. r. ovplyvnili podľa štatistického úradu vyššie ceny v rozpätí od 0,4 % za bývanie a energie až po 10 % v odbore vzdelávanie. Potraviny a nealko nápoje boli medziročne drahšie o 1,5 %. Aj medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júli t. r. vzrástli v priemere o 0,3 %. Pri júlovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,6 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 2,1 % a čistá inflácia hodnotu 2,4 %. Medzimesačne jadrová inflácia a čistá inflácia dosiahla hodnotu zhodne 0,3 %. Spolu za sedem mesiacov roka 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,6 %.

Priemerné spotrebiteľské ceny tovarov a služieb sa v júli t. r. medzimesačne zvýšili o 0,3 %. Ceny rástli v rozsahu od 0,1 pri bývaní a energiách až do 1,8 % v prípade cien v odbore pošty a spoje. Najväčší vplyv mali predovšetkým vyššie ceny potravín a nealko nápojov v priemere o 0,3 %. Priemerné ceny potravín sa oproti júnu zvýšili o 0,2 % najmä vplyvom zdražovania mäsa, olejov a tukov, ale aj chleba a obilnín. Naopak výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo sezónne zlacňovanie zeleniny a ovocia, a tiež zníženie cien mlieka, syrov a vajec. Obdobie letných dovoleniek prinieslo aj zdraženie v odbore rekreácia a kultúra a tiež v odbore dopravy, v oboch na priemernej úrovni 0,8 %. Vzrástli najmä ceny zájazdov a vstupného na kúpaliská a plavárne (dovolenkové služby) ako aj pohonných hmôt. Podstatnejšie sa zdvihli tiež telekomunikačné a poštové poplatky, medzimesačne o 1,8 %. Vyššie boli aj finančné služby bánk a pôšt (3,7 %). Naopak klesli ceny odevov a obuvi (o 0,7 %) ovplyvnené sezónnymi výpredajmi, a tiež alkoholických nápojov o 0,3 %, ale aj nábytku a údržby domácnosti (o 0,1 %).

Najvýznamnejší vplyv na rast úhrnnej hodnoty inflácie mali medziročne vyššie ceny v odbore potraviny s nealko nápojmi (o 1,5 %). Celkovo spomedzi potravín sa za vyššie ceny ako pred rokom predávalo 7 z 9 skupín tovarov, väčšina do 5 %. Infláciu najviac ovplyvnil drahší chlieb a obilniny (o 4,9 %), ale aj oleje a tuky (11,2 %), tiež cukor a cukrovinky. Naopak lacnejšie ako pred rokom bolo ovocie, a súčasne mlieko, syry a vajcia. Negatívny vplyv na celkovú mieru inflácie mal rast cien v odbore rekreácia a kultúra (o 3,1 %) ovplyvnené najmä zdražovaním dovolenkových zájazdov a vstupného na kúpaliská a plavárne. Rast inflácie podporili tiež medziročne drahšie finančné služby pôšt a bánk v odbore rozličné tovary a služby (o 4 %). Pod výsledok sa v júli, podobne ako v predošlých mesiacoch, podpísali aj medziročne drahšie tovary a služby v odbore zdravotníctvo (7,4 %), ako aj v odbore alkohol a tabak (5,1 %). V odbore bývanie s energiami, ktoré spolu s potravinami a nealko nápojmi tvoria najvýznamnejšie zložky výdavkov domácností, boli ceny vyššie ako pred rokom len o 0,4 %.