piatok 23. augusta 2024

SR: Na cestovanie míňame najviac

Takmer dve tretiny Slovákov (62 %) minú na zábavu a záujmové činnosti do 10 % svojho mesačného rozpočtu. Tieto peniaze najčastejšie smerujú podľa prieskumu KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) na cestovanie a výlety, najmenej na kultúru. Zatiaľčo muži viac športujú a navštevujú reštaurácie, ženy výraznejšie investujú do kultúry, cestovania a domácich miláčikov.

Najčastejší podiel rozpočtu domácností (do 10 %) investovaný do zábavy sa medziročne znížil, a naopak vzrástol podiel tých, ktorí investujú 10 – 30 % svojho rodinného rozpočtu, a to z 33 % na 36 %. Mierne sa zmenila aj skladba záujmov a záľub Slovákov. Cestovanie je stále najobľúbenejšie, keďže sa naň vynakladá takmer 28 % investícií do zábavy (vlani to bolo 24 %). Podiel návštev reštaurácií a posedení s priateľmi zostáva rovnaký ako v minulom roku (13 %), ale Slováci začínajú šetriť na záhradkárstve (podiel klesol z 12 % na 10 %) a na domácich miláčikoch (z 10 % v minulom roku na tohoročných 7 %). Na druhej strane Slováci viac míňajú za šport, podiel sa mierne zvýšil z 8 % na 9 %. Podiel Slovákov, ktorí na zábavu a koníčky nevydávajú vôbec nič, zostáva rovnaký: ide o celú štvrtinu respondentov. Na poslednom mieste je kultúra so 4 % výdavkov. „Návštevy reštaurácií a posedenia s priateľmi uprednostňujú mladí ľudia, záhradkárčenie seniori, ale vo všetkých ostatných vekových skupinách už prevládajú investície do cestovania. Preferencie cestovania sa takisto výrazne zvyšujú s úrovňou vzdelania, výškou príjmu domácnosti a väčším počtom členov domácnosti. Slováci sa ale dokážu aj uskromniť a s klesajúcim príjmom domácnosti obmedzujú aj svoje výdavky na zábavu. Okrem toho si len zriedka požičiavajú peniaze na voľnočasové aktivity,“ uvádza Jaroslava Palendalová.

V pomere k rozpočtu domácnosti míňajú muži za zábavu a koníčky rovnako ako ženy – 38 %, ale ženy sa výdavkom na zábavu vyhýbajú viac ako muži – 27 % žien a 24 % mužov, spravidla vo veku 55 rokov a viac. Najviac ľudí, ktorí neutrácajú na zábavu a koníčky, žije v Trnavskom a Košickom kraji, výrazne najmenej v Bratislavskom kraji. Obyvatelia Bratislavského kraja aj najradšej cestujú a za nimi nasledujú obyvatelia Žilinského kraja. Najviac športovcov žije v Prešovskom kraji a za kultúrou chodia najčastejšie v Banskobystrickom kraji, kde aj najviac investujú do domácich miláčikov. Zďaleka najviac prostriedkov na cestovanie vynakladajú pracovníci vo finančných službách a poisťovníctve. Reštaurácie navštevujú najmä zamestnanci armády a bezpečnostných zložiek. Naopak najmenej cestujú pracovníci v poľnohospodárstve a lesníctve. Výdavky na zábavu a koníčky najviac obmedzujú zamestnanci armády a bezpečnostných zložiek a ľudia pracujúci v školstve, vede a kultúre.