utorok 6. augusta 2024

SR: Pôžičku či úver majú dve pätiny domácností

Podiel Slovákov s pôžičkou či úverom sa medziročne prakticky nezmenil. Zatiaľčo v minulom roku malo nejaký finančný záväzok 40 % Slovákov, v súčasnosti ide o 41 % slovenských domácností. Prieskum spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika zistil, že záväzky medzi sumami 4 000 až 40 000 eur majú častejšie muži (38 %) než ženy (27 %), ktoré si však zase častejšie požičiavajú nižšie sumy. Záväzky vyššie než 40 000 eur má viac ako štvrtina (27 %) dlžníkov. Dlhodobo si Slováci požičiavajú peniaze predovšetkým v produktívnom veku, najvyššie sumy dlžia spravidla vo veku medzi 25 až 44 rokmi. Pôžičky má však aj celá pätina seniorov (nad 65 rokov) a u 70 % seniorov ide o sumy do 4 000 eur.

Pôžičky a úvery majú najčastejšie vysokoškoláci (50 %), ktorí si zároveň výrazne častejšie požičiavajú sumy nad 40 000 eur. Výška záväzkov rastie spoločne s príjmom domácností, pričom najčastejšie sú zadlžení obyvatelia Bratislavského a Trnavského kraja (59 %, resp. 52 % domácností), ktorí si požičiavajú aj najvyššie sumy. Najmenej dlžníkov žije v Trenčianskom kraji (31 %). Sú to najmä ľudia zamestnaní v odbore lesníctva a poľnohospodárstva, nasledovaní pracovníkmi v priemysle a stavebníctve. Najmenej si pôžičky berú zamestnanci zo zdravotníctva. Najväčší podiel záväzkov nad 40 000 eur majú ľudia pracujúci v odbore IT a telekomunikácií.

Slováci si dlhodobo požičiavajú predovšetkým v súvislosti s bývaním. V 37 % ide o kúpu bytu či stavbu domu (mierny medziročný pokles z 39 %) a následne o rekonštrukciu bývania (28 % oproti minuloročným 26 %). Nasledujú úvery na nákup vozidla s necelými 18 %, čo je mierny pokles oproti vlaňajšiemu prieskumu. Zatiaľ čo na bývanie si prakticky rovnakou mierou požičiavajú ženy aj muži, v úveroch na vozidlá výrazne prevažujú muži (23 % oproti 12 %). Záväzky spojené s bývaním majú predovšetkým ľudia v produktívnom veku. Podľa prieskumu 13 % úverov slúži na uhradenie iných dlhov. Také pôžičky si navyše najčastejšie berú mladí ľudia a seniori – obe tieto vekové kategórie môžu mať obmedzené možnosti ich splácania a hrozí im, že sa dostanú do dlhovej pasce. Ďalším varovným výsledkom je rastúci počet úverov pre potreby iného člena rodiny z 3 % na 7 % úverov a, bohužiaľ, rovnako ako v minulom roku zďaleka najviac takých úverov majú ľudia v dôchodkovom veku.

Dlhodobo Slovávi prakticky nepotrebujú úvery na oblečenie, lieky a lekársku starostlivosť, potraviny alebo školské pomôcky pre deti. Neberú si spravidla ani úvery na dovolenku, darčeky alebo zábavu. Každá dvadsiata domácnosť (5 %) však potrebuje pôžičky na úhradu pravidelných platieb, ako je nájom alebo účty za energie.