streda 14. augusta 2024

SR: Zamestnanosť a mzda v júni 2024

Reálne mzdy na Slovensku sa podľa údajov štatistického úradu oproti vlaňajšku zvýšili v 8 z 10 sledovaných odvetví, najviac maloobchode. Reálne menej zarobili zamestnanci vo vybraných trhových službách a v stavebníctve. Viac zamestnancov ako pred rokom malo 6 z 10 odvetví, najviac ich pribudlo v ubytovaní.

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v júni 2024 medziročne vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach. Dvojciferným tempom rástla len v maloobchode o 11,2 %. Reálne mzdy vzrástli oproti vlaňajšku v 8 z 10 sledovaných odvetví, najviac v maloobchode o 8,9 %. Tempo reálneho rastu vyššie ako 5 % dosiahli aj mzdy v predaji a oprave motorových vozidiel, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev ale aj v doprave so skladovaním. Súčasne v dvoch mesačne sledovaných odvetviach nominálny rast už nestačil inflácii a reálna hodnota miezd sa medziročne znížila a to vo vybraných trhových službách o 1,3 % a v stavebníctve o 0,7 %.

Zamestnanosť na Slovensku v júni 2024 rástla v porovnaní s vlaňajškom až v 6 z 10 sledovaných odvetví. Najviac stúpla v ubytovaní, o 6,3 %, a vo vybraných trhových službách o 5,2 %. Najväčšie zamestnávateľské odvetvie – priemysel pokračoval v znižovaní zamestnanosti, aktuálne o 2,6 %. Menej zamestnancov ako pred rokom pracovalo aj vo veľkoobchode o 2,3 %, pokles do pol percenta evidovali aj maloobchod a doprava so skladovaním.

V súhrne za prvý polrok 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd nad 10 % evidovali doprava so skladovaním, maloobchod a tiež priemysel. Reálne mzdy rástli v rozpätí od 1,8 % v informáciách a komunikácii do 7,7 % v maloobchode a rovnako aj v doprave vrátane skladovania. Ich rast nad 5 % vykázali činnosti reštaurácií a pohostinstiev a aj predaj a oprava motorových vozidiel. Zamestnanosť medziročne rástla v 6 z 10 odvetví, najrýchlejšie vo vybraných trhových službách o 4,8 % a informáciách a komunikácii o 3,8 %. Medziročne nižšie počty zamestnancov evidoval priemysel, veľkoobchod, maloobchod ako aj doprava vrátane skladovania.