pondelok 9. septembra 2024

Aktuálne: Školské potreby opäť drahšie

Nástup detí do školy po prázdninách predstavuje nemalé finančné výdavky, ale pôžičku si na ne potrebuje vziať rovnako ako v minulom roku len 5 % slovenských rodičov. Aktuálny prieskum spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK) zistil, že aj napriek rastúcim cenám školských pomôcok aj ďalšej nevyhnutnej výbavy do školy sa slovenské domácnosti nepotrebujú zadlžovať.

Podľa prieskumu pre spoločnosť Partners sa môžu výdavky za školské pomôcky pre slovenských rodičov vyšplhať začiatkom školského roka až na 260 eur a celkovo sa ceny pomôcok medziročne zvýšili o 10 %. Podľa nášho prieskumu si na školské potreby potrebujú najčastejšie požičať mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov (viac ako 10 %), ktorým najčastejšie chýbajú sumy medzi 120 až 200 eurami, a potom tiež rodičia vo veku 25 až 34 rokov (mierne nad 8 %), s obvyklou pôžičkou nad 200 eur. Menšie sumy si najčastejšie požičiavajú ženy, vyššie zase skôr muži.

Najčastejšie si na školské potreby museli požičať obyvatelia Banskobystrického kraja (viac ako 7 %) a ďalej okolo 6 % obyvatelia Žilinského, Nitrianskeho a Prešovského kraja. Často si na školské potreby potrebujú požičať študenti bez stáleho zamestnania, rodičia na rodičovskej dovolenke a potom tiež živnostníci. „Oproti výsledkom minuloročného prieskumu sa podiel rodičov, ktorí si potrebujú požičať na školskú výbavu a záujmové aktivity detí, nezmenil, čo je pozitívne zistenie. Často ide navyše o študentov, ktorí ešte nemajú stále zamestnanie, a potrebujú pôžičku pre seba. Spravidla ide o pôžičku v rámci príbuzných vo výške do 200 eur,“ dopĺňa Jaroslava Palendalová. Na školské pomôcky si najčastejšie požičiavajú zamestnanci v armáde a v bezpečnostných zložkách, ďalej pracovníci v poľnohospodárstve a lesníctve a v obchode a službách. Častejšie než vysokoškoláci si na školské potreby požičiavajú ľudia so základným vzdelaním aj stredoškoláci a zaujímavé je, že podobný podiel domácností s pôžičkami nájdeme v nízkopríjmových domácnostiach aj tých s príjmom od 1 000 do 1 300 eur.