piatok 13. septembra 2024

Bankroty: V auguste 2024 zbankrotovalo 688 dlžníkov

V auguste na Slovensku zbankrotovalo 428 mužov a 260 žien. Po marci (573 dlžníkov) a januári (616 dlžníkov) ide o ich tretí najnižší mesačný počet v tomto roku a v porovnaní s minuloročným augustom ide o 20 % pokles (864 dlžníkov). Oproti iným mesiacom však výrazne pribudli bankrotujúci ľudia bez domova (96 dlžníkov), vyše 14 % podiel z celkového počtu vyhlásených konkurzov. Už štvrtý mesiac po sebe dominoval Prešovský kraj so 154 bankrotmi, Banskobystrický kraj so 114 a Košický kraj s 98 občanmi. Rovnako už štyri mesiace po sebe s výnimkou júla si najlepšie vedie Žilinský kraj, kde v auguste zbankrotovalo len 42 dlžníkov.

Stabilným trendom bankrotujúcich na Slovensku je vyšší podiel mužov, v auguste tvorili vyše 62 %. U oboch pohlaví platí, že inštitút osobného bankrotu využívajú v drvivej väčšine ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním. V auguste bol ich podiel viac ako 97 %. Zbankrotovalo len desať vysokoškolsky vzdelaných mužov a šesť žien. Z analytických dát CRIF – Slovak Credit Bureau ďalej vyplýva, že dlhodobo najviac dlžníkov je v produktívnom veku, v auguste ich bolo najviac vo vekovom intervale 30 – 39 rokov, a to u oboch pohlaví. Medzi zbankrotovanými dlžníkmi bolo aj 9 manželských párov a 22 ľudí s rodinnými väzbami. Medzi ľuďmi bez domova sa vyskytol jeden manželský pár a v jednej z príbuzenských väzieb bola seniorka vo veku 70+.

„Zo 688 dlžníkov si formu konkurzu zvolilo viac ako 98 %, presne 680 občanov. Zvyšných 8 ľudí sa rozhodlo pre splátkový kalendár. Z celkového množstva bankrotov bolo 629 vyhlásených na majetok občanov nepodnikateľov a 59 na majetok podnikateľov. Pre nepoctivý zámer boli v auguste zrušené 3 oddlženia a do Registra diskvalifikácií pribudlo z toho istého dôvodu 8 dlžníkov,“ približuje analytička Jana Marková. V auguste zároveň súdy zrušili 764 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich bolo 704 zrušených pre nedostatok majetku a 60 po splnení konečného rozvrhu výťažku.