piatok 20. septembra 2024

EU: Bez dymu

Európska komisia chce viac chrániť ľudí pred účinkami použitého dymu a aerosólov prostredníctvom revízie odporúčania Rady o prostredí bez dymu. Členské štáty by mali rozšíriť politiky prostredia bez dymu na kľúčové vonkajšie oblasti s cieľom chrániť najmä deti a mladých ľudí. Ide o verejné ihriská, zábavné parky a bazény, vonkajšie priestory spojené so zdravotníckymi a vzdelávacími priestormi, verejné budovy, servisné zariadenia, dopravné zastávky a stanice. Odporúčania by mali vykonávať prostredníctvom svojich vlastných politík, t. j. so zohľadnením vnútroštátnych okolností a potrieb.

Politiky prostredia bez dymu by sa mali rozšíriť na nové výrobky, akými sú zahrievané tabakové výrobky a elektronické cigarety, ktoré sa čoraz viac dostávajú k veľmi mladým používateľom. Negatívne účinky vystavenia sa použitým emisiám z týchto výrobkov vrátane závažných respiračných a kardiovaskulárnych problémov zdôraznila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Komisia takisto nabáda členské štáty, aby si vymieňali najlepšie postupy a posilňovali medzinárodnú spoluprácu s cieľom maximalizovať vplyv opatrení prijatých v celej EÚ. Poskytne zároveň podporu, a to aj prostredníctvom priameho grantu v hodnote 16 miliónov EUR z programu EU4Health a 80 miliónov EUR z programu Horizont na posilnenie kontroly tabaku a nikotínu, ako aj na prevenciu závislosti. Komisia vypracuje tiež súbor preventívnych nástrojov na podporu ochrany zdravia detí a mladých ľudí.

V európskom pláne na boj proti rakovine sa stanovil cieľ vytvoriť do roku 2040 „generáciu bez tabaku“, kde bude tabak používať menej než 5 % obyvateľstva. Tabak zostáva hlavným rizikovým faktorom rakoviny, pričom viac ako štvrtinu úmrtí na rakovinu možno pripísať fajčeniu v EÚ, na Islande a v Nórsku. Nové odporúčanie sa týka najmä výrobkov ako zahrievané tabakové výrobky a elektronické cigarety, ktoré výrazne zvýšili svoj podiel na trhu. Často sa označujú zavádzajúcimi tvrdeniami týkajúcimi sa ich údajnej bezpečnosti alebo užitočnosti ako nástrojov na odvykanie od fajčenia. Ich potenciálne škodlivé účinky sú však závažné a ich používatelia môžu byť závislí od nikotínu a často končia používaním tradičných tabakových aj nových výrobkov.