utorok 10. septembra 2024

EU: Boj s plastom

Od 3. júla 2024 musia mať jednorazové plastové fľaše predávané v Európskej únii pripevnené uzávery alebo viečka. Sú súčasťou takmer 26 miliónov ton plastového odpadu, ktorý sa každoročne vyprodukuje v Európe. Množstvo z toho skončí aj na plážach, plasty tvoria približne 80 % morského odpadu. Právne predpisy EÚ o jednorazových plastových výrobkoch sú súčasťou širšej stratégie EÚ pre plasty, ktorej cieľom je chrániť životné prostredie a ľudské zdravie znižovaním znečistenia plastmi a morského odpadu a urýchliť prechod na obehové hospodárstvo v oblasti plastov efektívne využívajúce zdroje.

Podľa pravidiel EÚ týkajúcich sa jednorazových plastových výrobkov pracuje EÚ na riešení problémov s desiatimi jednorazovými plastovými výrobkami, ktoré najviac znečisťujú európske pláže. Jednorazové plastové výrobky, pre ktoré existujú ľahko dostupné a cenovo prijateľné udržateľné alternatívy, sú na trhu EÚ zakázané. Týka sa to vatových tyčiniek, príborov, tanierov, slamiek, miešadiel, paličiek na balóny, ako aj pohárov, nádob na potraviny a nápoje z expandovaného polystyrénu a všetkých výrobkov z oxo-degradovateľných plastov. V prípade iných jednorazových plastových výrobkov sa EÚ zameriava na obmedzenie ich používania, napríklad zavádzaním požiadaviek na dizajn, ako je pripevnenie uzáverov k fľašiam.

Ľahké plastové tašky sa často používajú len raz, ale ich úplná degradácia v prírodnom prostredí trvá stáročia. Sú jedným z desiatich najčastejšie zahadzovaných predmetov v Európe. Podľa smernice o plastových taškách EÚ od svojich členských štátov vyžaduje, aby prijali opatrenia, ktorými sa obmedzí spotreba ľahkých plastových tašiek, čím sa zabezpečí dosiahnutie cieľov ročnej spotreby. V smernici sa zároveň stanovuje, že krajiny EÚ nesmú povoliť, aby sa takéto tašky poskytovali bezplatne na mieste predaja tovaru alebo výrobkov, pokiaľ nie sú ponúknuté rovnako účinné alternatívy.

Cieľom právnych predpisov EÚ o obaloch je harmonizovať vnútroštátne opatrenia týkajúce sa dizajnu obalov a nakladania s odpadom z obalov. Zabezpečuje sa nimi aj vysoká úroveň ochrany životného prostredia. Súčasťou najnovších zmien týchto pravidiel sú aj aktualizované opatrenia na predchádzanie vzniku odpadu z obalov a na podporu opätovného použitia, recyklácie a iných foriem zhodnocovania odpadov z obalov namiesto ich konečnej likvidácie. V predpisoch sa stanovuje aj cieľ recyklácie odpadu z plastových obalov, ktorá by mala do roku 2025 dosiahnuť úroveň 50 % a do roku 2030 až 55 %.

Mikroplasty sú malé kúsky plastov, zvyčajne menšie ako 5 mm. Sú trvalé, veľmi mobilné a ťažko sa odstraňujú. Množstvo mikroplastov v prírodnom prostredí, okrem iného na mori a v pôde, ako aj v potravinách a pitnej vode, sa neustále zvyšuje. Odhaduje sa, že každý rok sa do životného prostredia neúmyselne uvoľní toľko mikroplastov, že by sa nimi dalo naplniť 200 až 600 olympijských bazénov. V roku 2023 prijala Európska komisia obmedzenie podľa nariadenia REACH týkajúce sa mikroplastov zámerne pridávaných do výrobkov. Prijala aj návrh právnych predpisov, ktorých cieľom je predchádzať úniku plastových peliet do životného prostredia. Cieľom EÚ je znížiť do roku 2030 uvoľňovanie mikroplastov o 30 %.