Služby

štvrtok 26. septembra 2024

EU: Žiadne pesticídy

Európsky parlament zamietol dve rozhodnutia Európskej komisie povoľujúce dovozné tolerancie (známe aj ako maximálne hladiny rezíduí) pre cyprokonazol a spirodiklofén vo veľkom množstve produktov, akými sú obilniny, semená, mäso, pečeň a obličky, ako aj pre benomyl, karbendazim a tiofanát‐ metyl v alebo na určitých produktoch, ako citróny, limetky, mandarínky a okra/lady's prsty. Používanie všetkých týchto pesticídov je už v Európskej únii zakázané.

Sprievodné uznesenia zdôrazňujú, že agroprodukty dovážané z krajín mimo EÚ musia spĺňať rovnaké normy ako produkty vyrobené v EÚ, aby sa zabezpečili rovnaké podmienky. Povolenie vyšších maximálnych hladín rezíduí pri dovoze by tiež ohrozilo zdravie občanov v Európe a vo výrobných krajinách. Na odmietnutie rozhodnutí bola potrebná absolútna väčšina najmenej 359 poslancov.

Európska komisia teraz musí stiahnuť svoje návrhy. Poslanci ju vyzývajú, aby predložila nový návrh na zníženie všetkých maximálnych hladín rezíduí na hranicu stanoviteľnosti (najnižšie množstvo, pri ktorom sa dá zistiť) alebo na štandardnú hodnotu 0,01 mg/kg pre všetky použitia a aby zamietla všetky žiadosti pre dovozné tolerancie.