utorok 17. septembra 2024

On-line: Dražba domén .sk

Od 1. októbra 2024 bude možné získať unikátne .sk domény, ktoré mali od vzniku samostatného Slovenska až doteraz špecifický status. Ide napr. o domény 1.sk, 7.sk, či ta.sk. Uvoľňované budú primárne systémom dražby v aukcii. V prípade záujmu viacerých osôb o tú istú doménu bude medzi nimi prebiehať privátna aukcia. Prvé verejné aukcie budú spustené 15. novembra 2024. Ďalšia skupina bude uvoľnená 15. januára 2025, a potom každého ďalšieho 15-teho až do uvoľnenia všetkých unikátnych .sk domén v zozname pre aukcie.

Podmienkou je registrácia na aukčnom portáli sk-nic.sk/aukcie/ spravovanom SK-NIC, a.s., správcom domény najvyššej úrovne .sk. Vytvorením účtu môžete dražiť ktorúkoľvek doménu v ponuke, sledovať ju, dostávať notifikácie, uhradiť výhry a podobne. Na zúčastnenie sa v aukcii však musíte mať na účte dostatočnú výšku finančných prostriedkov na pokrytie tzv. aukčnej zábezpeky. Aktuálne je to 500 EUR. Prostriedky si je možné pridať on-line prevodom prostredníctvom bankového účtu či kreditnej karty. Odporúča sa pridať si primerane vysokú sumu, malé (eurové) obnosy môžu vyvolať zbytočné bankové alebo administratívne poplatky. V samotnej aukcii stačí dorovnať vyvolávaciu cenu alebo „prehodiť“ iného účastníka aukcie o minimálnu sumu podania. Môžete si nastaviť aj tzv. „strážny automat“, ktorý bude za vás automaticky prihadzovať do vami určenej maximálnej výšky. Aukcia prebieha až do termínu svojho ukončenia.

Vyvolávacia cena unikátnych 1-, 2- a 3-znakových .sk domén:
pre 2-znakové .sk domény je 1 000 EUR (bez DPH),
pre 1-znakové nečíselné .sk domény je 1 500 EUR (bez DPH),
a pre 1-znakové číselné a viac ako 2-znakové .sk domény je 2 000 EUR (bez DPH).

Aukcia trvá 7 dní. Dražiť môžete akékoľvek množstvo domén, ktoré sú aktívne v aukcii. Systém však pre každú vašu aktívnu aukciu zablokuje z vášho kreditu na účte aukčnú zábezpeku, a to až do ukončenia aukcie. Na viac aukcií tak musíte mať v systéme k dispozícii dostatočný kredit. Ak aukciu vyhráte, zábezpeka sa rovno odpočíta od víťaznej sumy. Ak nebudete úspešný, zábezpeka sa vráti ako kredit na váš účet. Po výhre v aukcii sa ďalej riaďte pokynmi, ktoré prídu na váš e-mail zadaný v aukčnom systéme. Nárok na vyhratú doménu máte 14 dní. Dovtedy musíte uhradiť sumu, za ktorú ste ju vydražili. Ak to nespravíte, vaša výhra bude zrušená. Po úhrade sumy máte následne 1 mesiac, teda 30 dní, aby ste si vybrali registrátora a zaregistrovali si vyhratú doménu. Ak tak neurobíte, o svoje právo nenávratne prídete. Držiteľ, na ktorého sa doména vyhratá v aukcii následne zaregistruje, musí mať identické údaje ako výherca v aukčnom systéme. To však neobmedzuje neskorší prevod na iného držiteľa domény.