utorok 3. septembra 2024

SR: Nehnuteľnosti opäť zdraželi

Po štyroch štvrťrokoch postupného zlacňovania vzrástli podľa štatistického úradu medziročne ceny všetkých nehnuteľností na Slovensku o 4 %, výraznejšie drahšie ako pred rokom boli staršie byty a domy. Vyššie ceny nehnuteľností zaznamenalo až sedem regiónov SR, pokles cien zotrval iba v Prešovskom kraji. Realizačné ceny nehnuteľností na Slovensku sa v 2. štvrťroku 2024 medzikvartálne zvýšili v priemere o 3 %. Dynamickejšie rástli ceny nových nehnuteľnostiach o 3,5 %, staršie nehnuteľnosti zdraželi o 2,9 %.

Medzikvartálne zdražovanie cien nehnuteľností na najvyššej úrovni 6 % sa prejavilo v troch krajoch, a to v Žilinskom, Nitrianskom a Trenčianskom. Nové domy a byty zdraželi najvýraznejšie v Trenčianskom kraji o rekordných 7,1 %, ceny starších nehnuteľností zase rástli najviac v Žilinskom kraji, o 6,7 %. Nitriansky kraj zaznamenal vzostup cien nad 6 % u starších aj nových nehnuteľností. Rástli aj realizačné ceny nehnuteľností v Bratislavskom kraji – nové domy a byty boli o 4,8 % drahšie ako pred štvrťrokom, staršie zdraželi o 3,1 %. V miernom poklese zotrvali ceny nehnuteľností iba v Banskobystrickom kraji, a to vplyvom lacnejších starších domov a bytov o 1,3 %. Pri nových nehnuteľnostiach klesli ceny iba v Prešovskom kraji o necelé percento.

V medziročnom porovnaní sa v priemere domy a byty na Slovensku predávali drahšie o 4 %. Ceny existujúcich nehnuteľností boli drahšie o 4,4 % ako pred rokom. Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 3 %. Pokles cien zotrval len v Prešovskom kraji, u starších o 5,4 %, u nových bytov a domov o 3,3 %. Nehnuteľnosti najvýraznejšie zdražovali v Žilinskom kraji o 16,9 %, a to predovšetkým pri starších nehnuteľnostiach, ceny ktorých boli takmer o 20 % vyššie ako pred rokom. Ceny nových nehnuteľností stúpli o 6,1 %. Košický kraj s druhým najvyšším rastom cien cez 7 % vo všetkých kategóriách tak výrazne zaostával. Nasledoval Banskobystrický kraj s nehnuteľnosťami medziročne drahšími o 5,6 % – cez 6 % rástli existujúce nehnuteľnosti, zvýšenie cien nových bytov a domov sa tiež blížilo k úrovni 6 %. Krajom s najvyšším rastom cien nových nehnuteľností bol Nitriansky, a to o 11,7 %. Existujúce nehnuteľnosti zdraželi len o 2,8 %, takže celkový rast cien nehnuteľností nepresiahol 5 %. Zdražovanie v Trenčianskom kraji, ako aj v Trnavskom kraji bolo okolo 3 %, v oboch prípadoch výraznejšie rástli ceny nových nehnuteľností. Najmiernejší vzostup cien nehnuteľností určených na bývanie bol zaznamenaný v Bratislavskom kraji o 0,6 %, pričom ceny starších nehnuteľností medziročne vzrástli o 0,9 %, nové nehnuteľnosti dokonca ešte stále mierne klesali.