streda 18. septembra 2024

SR: Zamestnanosť a mzda v júli 2024

Rast miezd v júli t.r. na Slovensku podľa štatistického úradu prevýšil infláciu vo všetkých odvetviach, zamestnanci však pribudli len v polovici z nich. Mzdy v slovenskej ekonomike počas júla rástli rýchlejšie ako inflácia a preto vo všetkých sledovaných odvetviach sa dosiahol aj ich reálny rast. Najviac si prilepšili zamestnanci v maloobchode, mzdy im reálne stúpli o vyše 7 %. Vyššiu zamestnanosť ako vlani malo 5 z 10 odvetví, najviac vo vybraných trhových službách.

Priemerná nominálna mesačná mzda v júli 2024 medziročne rástla vo všetkých sledovaných odvetviach, najviac sa zvýšila v maloobchode o 10,2 %. Všetky vybrané odvetvia evidovali aj rast reálnych miezd, ktorý bol v rozpätí od 2,9 % vo vybraných trhových službách do 7,4 % v maloobchode. Výraznejšie, o vyše 6 %, vzrástli aj mzdy v priemysle, doprave vrátane skladovania a tiež v predaji a oprave motorových vozidiel.

Zamestnanosť v júli 2024 medziročne vzrástla v polovici zo sledovaných odvetví. Najviac stúpla vo vybraných trhových službách o 5,1 %. Zvýšila sa aj v ubytovaní o 3,4 %, informáciách a komunikácii o 1,9 %, v stavebníctve a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástla iba do 1 %. Najväčšie zamestnávateľské odvetvie priemysel naďalej evidoval medziročný úbytok zamestnancov, aktuálne o 2,4 %. Nižšiu zamestnanosť ako pred rokom mal aj veľkoobchod, predaj a oprava motorových vozidiel, doprava so skladovaním a tiež maloobchod.

V súhrne za 7 mesiacov roka 2024 rástli nominálne aj reálne mzdy vo všetkých 10 sledovaných odvetviach. Rast nominálnych miezd nad 10 % evidovali maloobchod, doprava so skladovaním a tiež priemysel. Reálne mzdy rástli v rozpätí od 2,1 % v informáciách a komunikácii a rovnako aj vo vybraných trhových službách do 7,8 % v maloobchode. Ich rast nad 7 % vykázala doprava vrátane skladovania a tiež priemysel. Od začiatku roka 2024 zamestnanosť medziročne rástla v 6 z 10 odvetví, najrýchlejšie vo vybraných trhových službách o 4,8 % a informáciách a komunikácii o 3,5 %. Medziročne nižšie počty zamestnancov evidoval priemysel, veľkoobchod, doprava vrátane skladovania ako aj maloobchod.