štvrtok 10. októbra 2024

Bezemisné vozidlá: Nepeňažný príjem

Nové legislatívne opatrenie na podporu elektromobility zníži už aj na Slovensku od 1. januára 2025 sadzbu zdanenia nepeňažného príjmu z používania služobných batériových elektrických vozidiel (BEV) a plug-in hybridov (PHEV) aj na súkromné účely zamestnancov z aktuálneho 1 % na 0,5 % obstarávacej ceny vozidla mesačne. Podľa Slovenskej asociácie pre elektromobilitu (SEVA) toto opatrenie prinesdie konkrétne úspory zamestnancom aj zamestnávateľom.

„Napríklad pri služobnom elektromobile s obstarávacou cenou 40 000 € vrátane DPH a jeho používaní aj na súkromné účely klesne počas jeho typického štvorročného obdobia vo firme mesačný nepeňažný príjem zamestnanca z 325 € na 162,5 €. Pre zamestnávateľa to znamená úsporu na odvodoch, ktoré sa znížia v priemere zo 117,65 € na 58,83 € mesačne, čo za štyri roky firme ušetrí až 2 823,60 € len na odvodoch. Spolu s nižšími prevádzkovými nákladmi sa tak prevádzka elektromobilov stáva ešte atraktívnejšou. Benefitovať ale bude aj zamestnanec: V našom modelovom príklade zaplatí v priemere o 48,50 € mesačne menej na daniach a odvodoch, čo počas štyroch rokov predstavuje úsporu až 2 329 €. Znamená to, že dosiahne vyšší čistý príjem bez navýšenia hrubej mzdy“, vysvetľuje Juraj Ďuratný.

Slovensko prijatím tohto opatrenia podľa SEVA len dobieha vyspelé európske krajiny ale napríklad aj Českú republiku, ktoré už podobné kroky zaviedli. V Nemecku zaviedli sadzbu 0,5 % už v roku 2019, aby ju o rok neskôr pre čisto elektrické vozidlá znížili dokonca len na 0,25 %. Opatrenie môže priniesť stimul na stagnujúci trh s vozidlami všeobecne, teda nielen v predaji elektromobilov. Pomoc pre trh prichádza v čase, keď sa registrácie nových vozidiel celkovo v Európskej únii spomaľujú.

AKO SA VYPOČÍTAVA NEPEŇAŽNÝ PRÍJEM: Ak firma umožní zamestnancovi používať služobné vozidlo aj na súkromné účely, je to z pohľadu zákona a daňových pravidiel vnímané ako nepeňažný príjem. Aby štát vedel tento príjem ohodnotiť a zdaniť, určil jeho výšku na jedno percento obstarávacej ceny vozidla mesačne. Táto suma sa každý mesiac pripočíta k hrubému platu zamestnanca. To znamená, že z tejto sumy ako zamestnanec, tak aj zamestnávateľ platia odvody a zamestnanec aj daň z príjmu fyzickej osoby.