štvrtok 17. októbra 2024

Inflácia: V septembri 2,6 %

September priniesol na Slovensku veľmi mierny pokles inflácie. Podľa štatistického úradu bol nepatrný nárast cien oproti augustu o 0,1 % dôsledkom najmä zvýšenia poplatkov za vzdelávanie a stravovanie v školských jedálňach. Tie však v septembri kompenzovali nižšie ceny mäsa či pohonných látok. V medziročnom porovnaní celkovú infláciu ovplyvňovali najmä drahšie potraviny a vzdelávanie, ale aj lacnejšie pohonné látky. Pri septembrovej úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,6 % dosiahla jadrová inflácia na Slovensku 2 % a čistá inflácia 1,6 %. Medzimesačne zostala jadrová inflácia a čistá inflácia nezmenená. Spolu za deväť mesiacov roka 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,7 %.

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb na Slovensku v septembri medzimesačne vzrástli v priemere o 0,1 % a medziročne o 2,6 %. V porovnaní s augustom sa ceny zvýšili od 0,1 % do 3,9 %. Najvyššie medzimesačné zvýšenie cien zaznamenalo vzdelávania. V ďalších odboroch – zdravotníctvo, rekreácia a kultúra, ale najmä v odbore doprava – sa ceny medzimesačne znížili. Bez zmeny oproti augustu zostali len celkové priemerné ceny potravín a nealkoholických nápojov, pošty a spojov. Bol to výsledok zlacnenia najmä mäsa a chleba s obilninami. Ich nižšie ceny dokázali vyvážiť medzimesačné zdražovanie v skupine olejov a tukov (o 7,3 %), tu predovšetkým masla (o 9,4 %), a tiež v skupine ovocie. Znížili sa aj ceny nealko nápojov o 0,2 %. Poplatky spojené so stravovaním v školských jedálňach a ceny závodného stravovania vzrástli o 2,5 %, za bývanie a energie o 0,3 %. Obyvatelia si v porovnaní s augustom priplatili najmä za skutočné nájomné (2,6 %), údržbu a opravy obydlia, za vodné, stočné a zber odpadu, ale aj za imputované nájomné. Naopak klesli len ceny pevných palív, pohonných hmôt o 4,4 % a dopravných služieb o 2,1 %, ale aj za organizované zájazdy v závere letnej sezóny.

Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla v septembri úroveň rastu 2,6 %. Medziročne vyššie ceny boli od 0,8 % v odbore bývanie a energie do 10,9 % v odbore vzdelávanie. Lacnejšie ako pred rokom boli iba ceny v odbore doprava. Najvýznamnejší vplyv na vývoj inflácie malo zvyšovanie cien vo vzdelávaní a potravín s nealko nápojmi o 3,1 %. Najviac výsledok ovplyvnili najmä o štvrtinu medziročne drahšie oleje a tuky a mierne zdraženie do 6 % zeleniny, ale aj chleba a obilnín, či mlieka, syrov a vajec. Lacnejšie ako minulý rok sa predávalo iba mäso (o 0,9 %). V odbore bývanie s energiami pretrváva medziročne len minimálne zvýšenie cien o 0,8 %. Rast cien skutočného nájomného, vodného a stočného, údržby a opráv obydlia bol mierne kompenzovaný medziročne nižšími cenami za imputované nájomné a pevné palivá. Významný vplyv na infláciu mal pokles cien v doprave, a to predovšetkým pohonných látok, ktoré boli v septembri medziročne lacnejšie o 13,5 %. Dokázali kompenzovať aj rast cien za dopravné služby (o 14,9 %) a dopravné prostriedky (1,4 %). Súčasne infláciu podporil efekt zvýšenia cien vybraných odborov z predošlých mesiacov, ktorý sa prejavuje vždy celý nasledujúci rok, napríklad drahšie alkoholické nápoje, zdravotnícke výrobky a služby, ako aj vyššie ceny dovolenkových zájazdov, ale tiež rôznych služieb – stravovacích, ubytovacích, kaderníckych, ale aj sociálnych služieb.