utorok 8. októbra 2024

Konkurzy: Poklesy striedajú nárasty

September priniesol na Slovensku v porovnaní s augustom 40 % pokles počtu vyhlásených konkurzov. V konkurznom konaní sa ocitlo 24 právnických subjektov, z toho takmer 92 % boli eseročky. Pritom až 67 % subjektov, ktoré v septembri začali čeliť konkurzu, nemali žiadneho zamestnanca. Podľa dát z registra CRIBIS bolo zároveň v septembri zastavených 15 konkurzných konaní pre nedostatok majetku a 16 bolo úplne zrušených z rovnakého dôvodu. V medzikvartálnom porovnaní nenastala žiadna zmena, počet konkurzov zostal vzácne rovnaký – presne 80.

„Od začiatku roka sa počet vyhlásených konkurzov vyvíja nerovnomerne, poklesy striedajú nárasty. Pokiaľ si však porovnáme september 2024 a 2023, tam zaznamenávame nárast o viac ako 14 %, presne pred rokom bolo konkurzov 21,“ približuje štatistiku Ing. Jana Marková. Spomedzi odvetví bolo najviac konkurzov (5) vyhlásených v administratívnych a podporných službách, zhodne po 4 v priemyselnej výrobe a v stavebníctve. Z geografického hľadiska bolo najviac konkurzov v Bratislavskom kraji (8), nasledoval Košický (6) a Banskobystrický kraj (3). Trnavský a Nitriansky kraj mali zhodne po dva konkurzy, ostatné kraje mali každý len jeden konkurz.

Reštrukturalizácii čelilo v septembri až päť spoločností. V medzikvartálnom porovnaní ide o 300 % nárast. V medziročnom porovnaní – so septembrom 2023 - je nárast až o 400 %, vtedy reštrukturalizácii čelila len jedna spoločnosť. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o 150 % nárast, v auguste 2024 súdy povolili dve reštrukturalizácie. Najväčší počet zamestnancov (25 – 49) majú firmy ANEKO SK, a.s., z Nitrianskeho kraja, ktorá sa zaoberá výrobou plastových komponentov pre stavebníctvo a firma VARIAKOV, a.s., z Košického kraja, ktorá vyrábala kovové konštrukcie. Najväčší obrat spomedzi firiem v reštrukturalizácii má eseročka NOURUS - MÄSO z Nitrianskeho kraja, jej výnosy minulý rok dosiahli viac ako 35 miliónov eur.