piatok 11. októbra 2024

Upozorňujeme: Bisfenoly v bielizni

Výskum v rámci európskeho projektu ToxFree Life – Život bez toxických látok pre všetkých, na ktorom sa podieľali aj Arnika a d´Test, priniesol znepokojivé výsledky. Každý tretí testovaný produkt spodnej bielizne obsahuje nebezpečné bisfenoly a každý dvadsiaty dokonca v miere prekračujúcej bezpečnú hranicu. Najviac problematická je bielizeň zo syntetických materiálov, pričom bavlnená bielizeň dopadla výrazne lepšie.

Do testovania bolo zahrnutých 166 vzoriek bielizne zakúpenej naprieč piatimi európskymi štátmi: 79 výrobkov bolo dostupných na slovenskom a českom trhu, zvyšok pochádzal z Rakúska, Maďarska a Slovinska. Aj tieto výrobky si však môžete priviezť zo zahraničnej cesty, alebo si ich pár kliknutiami zaobstarať v e-shope. Zvlášť problematická je skutočnosť, že 82 % bielizne zo syntetických vlákien obsahovala bisfenoly. Najviac na to doplácajú ženy, keďže dámska bielizeň je častejšie vyrobená zo syntetických látok. Pánska alebo detská spodná bielizeň býva z väčšej časti bavlnená a vykazovala tak v teste podstatne lepšie výsledky – tri štvrtiny dievčenskej spodnej bielizne a štyri pätiny chlapčenskej a pánskej boli bez bisfenolov.

Úrady o rizikách spojených s bisfenolmi vedia a postupne ich regulujú. Ide o skupinu chemických zlúčenín primárne využívaných pri výrobe plastov (konkrétne polykarbonátu) a epoxidových živíc. Oba tieto materiály figurujú v širokej škále bežného spotrebného tovaru od plastových riadov po vnútorné nátery konzerv a naraziť na ne môžeme aj v textíliách. Vzhľadom na ich časté priemyslové využitie dnes nájdeme stopy bisfenolov vo vode, v živočíchoch aj ľudskom organizme naprieč všetkými vekovými skupinami. Niektoré bisfenoly sú známe ako endokrinné disruptory, látky narušujúce hormonálny systém človeka a iných živočíchov. Výskumy pri nich preukázali množstvo negatívnych dôsledkov, napríklad zvýšené riziko potratu, vzniku rakoviny prsníkov a prostaty, obezity alebo metabolických porúch, nepriaznivo pôsobia na vývoj malých detí a na imunitný systém.

V Európskej únii je ich obsah regulovaný v materiáloch určených na styk s potravinami. Použitie bisfenolu A (BPA), najznámejšieho zástupcu skupiny, je od roku 2018 obmedzené napríklad aj v hračkách určených pre deti do troch rokov. Podstatne menej pozornosti je zo strany úradov venovaných textilu. „Paradoxne je bielizeň na bábikách regulovaná prísnejšie ako tá ľudská, teda aj zdravie bábik je viac chránené ako zdravie skutočných detí, žien a mužov,“ popisuje súčasný stav Hana Hoffmannová. Nosením aj najhoršie hodnotenej bielizne (celkovo Hunkenmöller Invisible short basic tan z Rakúska, na slovenskom a českom trhu potom Dedoles veselé bezšvové dámske nohavičky a pánske Adidas Trunk boxerky 3 pack) si síce človek neprivodí akútne problémy. Je však potrebné zvážiť, akému množstvu nežiadúcich látok sme denne celkovo vystavení. Bavlna sa v testovaní z hľadiska chemikálií preukázala ako najbezpečnejší materiál. Žiadny bavlnený produkt neobsahoval vysoké množstvo bisfenolov. Podľa zistených dát nezáleží na tom, či bavlnené nohavičky alebo boxerky kúpite v značkovom obchode alebo v supermarkete.