štvrtok 3. októbra 2024

Upozorňujeme: Podozrivé návštevy

Podomový predaj zameraný predovšetkým na zraniteľných spotrebiteľov, najmä na seniorov sa síce vďaka medializácii a úprave legislatívy podarilo obmedziť, nie však úplne odstrániť. Návštevy s „výhodnými“ ponukami na rôzne produkty či dodávky energií nie sú také časté ako predtým, avšak stále je potrebné byť obozretný a neznáme osoby domov ideálne vôbec nepúšťať. Okrem „bežných“ rizík, kedy môžu byť spotrebitelia okradnutí, im pritom hrozí aj podpísanie nevýhodných zmlúv.

Univerzálnou radou zostáva zvážiť, koho si domov pozvať, prípadne komu otvoriť. Ak sa za dverami objaví nepozvaný (a neznámy) hosť, je dobré si overiť, kto to vlastne je a potom sa rozhodnúť, či ho domov vôbec vpustiť. Môže ísť o kontrolu okien alebo kotla, ale tiež môže dôjsť k situácii, že príde niekto „s výhodnou ponukou“. V skutočnosti to však spravidla až taká výhodná ponuka nie je, pretože spotrebiteľ zaplatí viac ako za iný porovnateľný produkt. „Pokiaľ nebola návšteva vopred ohlásená, je lepšie cudzie osoby domov vôbec nevpúšťať, prípadne aspoň kontrolovať, čo všetko u vás robia. Ak niekto prichádza s ponukou výhodného nákupu, je lepšie si ponuku vopred overiť na internete a porovnať s konkurenciou, v prípade trvajúceho záujmu si potom dohovoriť stretnutie. Nie je tiež vhodné ihneď podpísať akékoľvek dokumenty,“ radí Eduarda Hekšová.

Uzavretie takejto zmluvy síce spotrebiteľa zaväzuje, napriek tomu nie je situácia úplne beznádejná. Dôležité je prípadný problém bezodkladne riešiť. Spotrebitelia majú okrem iného možnosť odstúpiť od zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov predávajúceho do 14 dní od prevzatia tovaru alebo od uzavretia zmluvy o poskytnutí služby. Ak však bola zmluva uzatvorená pri nevyžiadanej návšteve alebo v súvislosti s ňou, alebo na predajnej akcii alebo v súvislosti s ňou, spotrebitelia majú právo odstúpiť od zmluvy do 30 dní odo dňa uzatvorenia zmluvy. Ak si však predávajúci nesplnil svoju informačnú povinnosť a neinformoval spotrebiteľa o práve na odstúpenie od zmluvy, lehota na odstúpenie sa predlžuje až o 12 mesiacov.