Lyofilizácia je špeciálny druh sušenia, pri ktorom sa voda neodstraňuje pomocou vysokej teploty, ale naopak pôsobením mrazu. Tento postup je veľmi šetrný a často sa využíva pri sušení citlivých farmaceutických materiálov a aj potravín. Mrazom sušené, tzv. lyofilizované jahody sa považujú za zdravú pochúťku, športovci si nimi spestrujú svoj špeciálny jedálniček. Podľa zistení spotrebiteľskej organizácie dTest v nich však možno nájsť okrem vitamínov aj pesticídy, kvasinky a plesne.
Prvá vec, ktorú laboratórium zisťovalo, bol obsah vitamínu C. Podľa údajov databázy zloženia potravín by 100 g čerstvých jahôd malo obsahovať približne 60 mg vitamínu C. Sušené jahody by ho tak po odstránení vody mohli mať až 600 mg/100 g. „Realita je však veľmi rozdielna a rozkolísaná. Obsah vitamínu C sa pohyboval od 362 mg/100 g po 72,5 mg/100 g. O dôvodoch až päťnásobného rozdielu v obsahu vitamínu C môžeme len špekulovať. Ako vysvetlenie sa ponúka napríklad použitá odroda jahôd alebo spôsob ich pestovania. Obaly nám nič z toho bohužiaľ neprezradili,“ uviedla Hana Hoffmannová. Najznepokojivejšie výsledky však priniesla analýza rezíduí pesticídov, pri ktorej v laboratóriu pátrali po pozostatkoch viac ako siedmich stoviek rôznych látok používaných na ochranu rastlín pred škodcami akéhokoľvek druhu. V každom výrobku zhodnotili počet nájdených látok a následne skontrolovali, či ide o prostriedky schválené v Európskej únii a či namerané koncentrácie neprekračujú povolené limity. Nechceným rekordmanom sa stala značka Allnature. V jej jahodách zaznamenali v laboratóriu rezíduá 30 rôznych pesticídov naraz. Vysoký počet látok ukrývali tiež značky Farmland, Vilgain (obe po 28) a aj výrobky Emco Mrazom sušené jahody a GymBeam Lyofilizované jahody (obe po 26).
V zozname zachytených látok sa objavili aj tie, ktorých používanie európska legislatíva neumožňuje. Konkrétne išlo o trojicu prostriedkov proti hmyzu (insekticídov) cyenopyrafén, dinotefurán a tolfenpyrad. Ich prítomnosť naznačuje, že jahody pricestovali na náš trh z neeurópskych krajín. Použitie cyenopyrafénu pri pestovaní jahôd spomínajú čínske vedecké články. Dinotefurán sa môže používať napríklad v USA, ale podľa tamojších pravidiel sa ním nemôžu ošetrovať jahody. A tolfenpyrad je japonský vynález určený pôvodne na ochranu čaju. Európske úrady používanie ani jednej z týchto látok neschválili, avšak tolerujú ich stopy. Za pozornosť stoja aj informácie o obsahu cukru. Lyofilizované jahody sa často považujú za lepšiu alternatívu sladkostí. Sú vyrobené iba z ovocia, napriek tomu však obsahujú pomerne vysoké percento (v priemere 51 %) prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Obzvlášť rodičia by tak mali mať na pamäti, že aj lyofilizované jahody sú svojím spôsobom dezert.